Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, προχωρά σε μια εντατική προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης διακίνησης προϊόντων, εισάγοντας αυστηρότερα μέτρα και πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα νόμιμα παραστατικά. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αύξηση της διαφάνειας στην αγορά, η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και η προώθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο ευάλωτους τομείς του εμπορίου.
Από την 1η Απριλίου 2025, οι νέες διατάξεις επιβάλλουν αυστηρές ποινές για τα φορτηγά και τις νταλίκες που μεταφέρουν προϊόντα χωρίς τα απαιτούμενα αποδεικτικά έγγραφα. Τα πρόστιμα θα είναι δεκαπλάσια: για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία το ποσό θα εκτοξευθεί από 500 σε 5.000 ευρώ, ενώ για εκείνες με διπλογραφικά βιβλία θα ανέλθει από 1.000 σε 10.000 ευρώ.
Ειδικά για περιπτώσεις υποτροπής, τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται: 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 20.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Αν υπάρξει νέα παράβαση, οι ποινές θα τετραπλασιάζονται, φτάνοντας τα 20.000 και 40.000 ευρώ αντίστοιχα.
Το υπουργείο τονίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της εποπτείας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και διαφάνεια στην αλυσίδα διανομής.
Ένα από τα κύρια εργαλεία που εισάγεται στην αγορά είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Η υποχρέωση αυτή ισχύει ήδη για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ και για εκείνες που δραστηριοποιούνται σε σημαντικούς τομείς όπως ο τομέας της καυσίμου, των φαρμάκων και των δομικών υλικών.
Μέσω αυτού του εργαλείου, διευκολύνεται ο άμεσος έλεγχος από τις φορολογικές αρχές, καθώς τα δεδομένα καταχωρούνται και παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο. Η μεταφορά προϊόντων πλέον επιβεβαιώνεται με τη σάρωση QR Code που συνοδεύει τα παραστατικά.
Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, η υποχρέωση ψηφιακής έκδοσης και διαβίβασης θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνοντας νέες δυνατότητες όπως η ψηφιακή επιβεβαίωση παραλαβής και αυτόματος ποσοτικός έλεγχος από τους παραλήπτες, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο για όλες τις φορτώσεις και μεταφορτώσεις.
Προς το παρόν, το σύστημα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο, εξαιρώντας όμως αυτές που χρησιμοποιούν λογισμικό του εξωτερικού και έχουν έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών.
Η σταδιακή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι ένα στρατηγικό βήμα για τη ψηφιοποίηση της οικονομίας, με στόχο τη μείωση της παραοικονομίας, προσφέροντας στη φορολογική διοίκηση ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου και στους πολίτες μεγαλύτερη διαφάνεια και ισονομία.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: Εισπράξεις φόρων και αύξηση της κατανάλωσης «φουσκώνουν» τα έσοδα
Barnes: Αθήνα και νησιά στους αναδυόμενους προορισμούς για τους super rich (λίστες)
Το εστιατόριο Masa με το σούσι των 1000 δολαρίων το άτομο ανοίγει στο Λονδίνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα.