Η Τάση της Εκεχειρίας στον Πόλεμο Ισραήλ – Ιράν και οι Διεθνοπολιτικές Συνέπειες
Η πρόσφατη εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που μεσολαβήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να τηρείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύρραξης, οι σύμμαχοι του σιιτικού «Άξονα Αντίστασης» παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό απαθείς, παρότι οι ισχυροί σύμμαχοι του Ιράν, Ρωσία και Κίνα, περιορίστηκαν σε επιμέρους ρητορική υποστήριξη. Από την άλλη, τα γειτονικά αραβικά κράτη εκφράζουν ανακούφιση για την υποχώρηση της επιρροής της Τεχεράνης, ενώ παράλληλα ανησυχούν για την ισχυροποίηση του Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν είναι σαφές αν και πότε αυτές θα επανεκκινήσουν. Ένας Ιρανός αξιωματούχος, που συμμετείχε στις συνομιλίες πριν την κλιμάκωση της σύρραξης, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα άμεσων συνομιλιών, διαβεβαιώνοντας ότι το Ιράν «επιμένει» στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Δώδεκα ημέρες μετά τους βομβαρδισμούς στις ιρανικές εγκαταστάσεις στο Φορντόου, Νατάνζ και Ισφαχάν, οι εκτιμήσεις για την κατάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι διιστάμενες. Η ομάδα του πρώην Προέδρου Τραμπ παραμένει πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου και άλλες διεθνείς υπηρεσίες εκφράζουν επιφυλάξεις. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, κατατάσσει την αξιολόγηση με κομματικά κριτήρια, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί διαφωνούν για την επάρκεια των ιρανικών πυρηνικών αποθεμάτων.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Φορντόου με 12 βόμβες GBU-57, καταστρέφοντας κεντρικές εγκαταστάσεις φυγοκεντρικών διατάξεων. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, διευθυντής της ΙΑΕΑ, επιβεβαίωσε αυτή την κατάσταση, σημειώνοντας ότι οι φυγοκεντρικές διατάξεις του Φορντόου έχουν καταστεί μη λειτουργικές.
Στις 1 Ιουλίου, αξιωματούχοι του Ιράν ανακοίνωσαν τη διακοπή τροφοδοσίας πληροφοριών προς την ΙΑΕΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση του Ιράν ετοιμάζεται να διακόψει κάθε συνεργασία με τον οργανισμό. Η Τεχεράνη φαίνεται να χρησιμοποιεί την τρέχουσα αντιπαράθεση με την ΙΑΕΑ ως μέσο για να αποτρέψει οποιαδήποτε εποπτεία των εγκαταστάσεών της.
Μετά την ολοκλήρωση των επιθέσεων του Ισραήλ, η Τεχεράνη επιδιώκει να αξιολογήσει τις ζημιές και να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις. Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν σημαντική δραστηριότητα γύρω από το εργοστάσιο του Φορντόου, με εργολάβους να αναλαμβάνουν το έργο αποκατάστασης.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ εργάζεται για να διατηρήσει την αεροπορική του υπεροχή, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε ανόδου της ιρανικής στρατηγικής μέσω της απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες, όπως η Κίνα.
Ο ιρανικός νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα για τα drones δείχνει τη σοβαρή πρόθεση του Ιράν να περιορίσει εξωτερικές επιρροές στην παραγωγή και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι πολλές.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Κίνα συνέχισε να εισάγει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου, παρά τις κυρώσεις. Αυτό επιβεβαιώνει τη στρατηγική του Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις και να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα, που δίνει μια νέα διάσταση στην εμπορική του στρατηγική κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων απεικονίζει μια περίπλοκη κατάσταση, όπου η ασφάλεια, η πολιτική και η οικονομία συμβαδίζουν, δημιουργώντας νέες προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο.