Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers’ Index – PMI) του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την S&P Global, διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες τον Ιούνιο, ελάχιστα μειωμένος σε σύγκριση με τις 53,2 μονάδες του Μαΐου.
Η πρόσφατη έρευνα της S&P Global επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση του τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά και αγγίζει ιστορικά υψηλά, αν και ο ρυθμός αύξησης είναι ο πιο αργός που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.
Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, οι νέες παραγγελίες που δέχθηκαν οι Έλληνες κατασκευαστές παρουσίασαν έντονη αύξηση, με τον ρυθμό να είναι ο ταχύτερος της τελευταίας τριμηνίας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα τόνισαν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε πιο θετικές προσδοκίες για τη ζήτηση και στην προσέλκυση νέων πελατών.
Ωστόσο, αυτή η θετική εξέλιξη περιορίστηκε από την πτώση των νέων παραγγελιών εξαγωγών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η μείωση στον τομέα των εξαγωγών ήταν η πιο έντονη από τον Οκτώβριο, καθώς οι εταιρείες παρατήρησαν επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς και από τους δασμούς στα προϊόντα που προορίζονται για τις Η.Π.Α.
Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό τον Ιούνιο. Αυτή η αύξηση παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε σχέση με προηγούμενους μήνες και υπερέβη τον μέσο όρο της έρευνας.
Στο μεταξύ, οι εκθέσεις που συνοδεύουν την έρευνα δείχνουν ότι η άνοδος του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών, περιλαμβανομένων των τροφίμων, συνέβαλε στην αύξηση των τιμών εισροών τον Ιούνιο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος των τελευταίων τριών μηνών, αν και πιο αργός από την γενική τάση της έρευνας.
Για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις κόστους, οι Έλληνες κατασκευαστές ανήλθαν στις τιμές πώλησης, προχωρώντας σε αυξήσεις που κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από τον Μάρτιο.
Επιπλέον, οι παραγωγοί προσέθεσαν νέο προσωπικό, καθώς τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ο εν λόγω διορισμός αποδόθηκε στις υψηλές απαιτήσεις παραγωγής, αν και ο ρυθμός αυτή τη φορά παρέμεινε ο ασθενέστερος από τον Ιανουάριο.
Η πρόσληψη προσωπικού βοήθησε, σύμφωνα με τις αναφορές, τις εταιρείες να ελαχιστοποιήσουν τα εκκρεμή έργα τον Ιούνιο, καθώς οι ανεκτέλεστες παραγγελίες μειώθηκαν με ταχείς ρυθμούς. Η μείωση αυτή ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρήθηκε τον Μάιο.
Παρ’ όλες τις ανησυχίες, οι κατασκευαστές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της παραγωγής τους το επόμενο έτος, αν και το επίπεδο εμπιστοσύνης έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Οι συμμετέχοντες επισημαίνουν ότι η αισιοδοξία τους πλήττεται από την γεωπολιτική αναταραχή και τις οικονομικές αβεβαιότητες, αν και ελπίζουν σε βελτίωση των συνθηκών ζήτησης.
Διαβάστε ακόμη
Όμιλος Aktor: Εγκρίθηκαν τα σχέδια διάσπασης του εισηγμένου ομίλου
Deutsche Bank: Πρωταγωνιστής διεθνώς το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων
Αυξάνεται η διείσδυση της κινεζικής χρηματοδότησης στην ελληνική ναυτιλία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα