free counter Εισαγωγή του «ψηφιακού πόθεν έσχες» στα κρυπτονομίσματα: Μια νέα εποχή μεταρρυθμίσεων | Briefly.gr

Εισαγωγή του «ψηφιακού πόθεν έσχες» στα κρυπτονομίσματα: Μια νέα εποχή μεταρρυθμίσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23 Ιουλίου, 2025

Το σχέδιο φορολόγησης κρυπτονομισμάτων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, με πηγές από την κυβέρνηση να αναφέρουν πως το τελικό πλαίσιο είναι έτοιμο να παραδοθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, τις ερχόμενες εβδομάδες. Μετά την παράδοση του πορίσματος, θα ακολουθήσει πολιτική απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το κύριο σενάριο προτείνει την επιβολή φόρου 15% στα κέρδη από την πώληση κρυπτονομισμάτων, ανταγωνιζόμενο μοντέλα που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι ανακοινώσεις για το θέμα αναμένονται κατά τη διάρκεια της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που προχωρά ο φορολογικός σχεδιασμός, αναπτύσσεται παράλληλα και ένα συστήματα ελέγχου για τη διερεύνηση μη δηλωμένων εισοδημάτων που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες. Ήδη έχει γίνει επαφή της Αρχής Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκπρόσωπους ανταλλακτηρίων για τη δημιουργία ενός πλαισίου παρακολούθησης ψηφιακών κεφαλαίων.

Αναφορά γίνεται επίσης στον εντοπισμό προέλευσης χρημάτων που επενδύονται σε κρυπτονομίσματα, με τις υπηρεσίες να επισημαίνουν την ύπαρξη πιθανών περιπτώσεων «μαύρου» χρήματος. Στο νέο σχέδιο, προγραμματίζονται έλεγχοι «πόθεν έσχες» από την ΑΑΔΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Επιπλέον, μελετάται η επιβολή ΦΠΑ 24% σε υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, όπως η παροχή συμβουλών ή η διαχείριση ψηφιακών πορτοφολιών. Ωστόσο, οι συναλλαγές μεταξύ κρυπτονομισμάτων αναμένονται να παραμείνουν απαλλαγμένες λόγω της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι ρυθμιστικός, προσφέροντας ένα σαφές και διαφανές θεσμικό πλαίσιο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, με στόχο την ασφάλεια των επενδυτών και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Μελετώνται επίσης οι τεχνικές δυνατότητες παρακολούθησης ψηφιακών συναλλαγών μέσω πλατφορμών και blockchains, με πρόβλεψη δέσμευσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών το φθινόπωρο, αποσκοπώντας στην πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την αποστολή του μηνύματος ότι η περίοδος της «ψηφιακής ασυλίας» λήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Το «ξαφνικό κύμα» εξαγορών στην πληροφορική και δυο deals σε αναμονή

Βloomberg: Το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας – Συγχώνευση εταιρειών ύδρευσης και νέο ταμείο για έργα

Fattal: Επενδύσεις €200 εκατ. στην Ελλάδα- Ντεμπούτο το Σεπτέμβριο για το νέο 5άστερο NYX στη Θεσσαλονίκη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...