Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή δυναμικών ελέγχων, καθώς τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία της φορολογικής διοίκησης και οι λεπτομερείς διασταυρώσεις στοιχείων αρχίζουν να φέρνουν στο φως τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, πολλά από τα οποία είχαν παραμείνει κρυφά μέχρι σήμερα.
Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποιημένους μηχανισμούς προκειμένου να χαρτογραφεί την οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων, με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων βάσεων δεδομένων.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι φορολογικές αρχές βρίσκονται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ώστε να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω ξένων καρτών, κυρίως χρεωστικών και προπληρωμένων. Ο απώτερος στόχος αυτών των ενεργειών είναι ο εντοπισμός χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας, που ανήκουν σε φορολογούμενους με οφειλές προς το Δημόσιο.
Η προσοχή των ελέγχων επικεντρώνεται κυρίως στους μεγάλους και συστηματικούς οφειλέτες, οι οποίοι, παρά τις σημαίνουσες κινητές και ακίνητες περιουσίες τους, επιλέγουν να παραμελούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις απλήρωτα. Ωστόσο, η έρευνα της ΑΑΔΕ επεκτείνεται πλέον και σε έναν ευρύτερο κύκλο πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν σκοπό τη φοροδιαφυγή, αλλά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα λόγω της συνεχούς οικονομικής πίεσης.
Αν και υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία, η ακρίβεια και η διαρκής αποδυνάμωση του διαθέσιμου εισοδήματος επιβαρύνουν τμήμα της κοινωνίας.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της ΑΑΔΕ, πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο κατασχέσεων. Οι εν λόγω κατασχέσεις αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, εισοδήματα και άλλες περιουσίες. Οι διαδικασίες αυτές ενεργοποιούνται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρέμβασης ή νέας ειδοποίησης.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη προληπτικά μέτρα και εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου κατασχέσεων. Η είσοδος της φορολογικής διοίκησης σε μια νέα ψηφιακή εποχή προμηνύει μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα και περισσότερη πίεση στους οφειλέτες.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΝ: Red alert και… νέα Task Force για τη λειψυδρία (pic)
Νέος προϋπολογισμός: Αυτοί είναι οι νικητές και οι χαμένοι στην ΕΕ
Βίλα Εμμανουήλ: Ραντεβού τον… Σεπτέμβρη για νέο σφυρί και με «έκπτωση»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα