Η χρήση drones στο Έβερεστ για την απομάκρυνση σκουπιδιών έχει εξελιχθεί σε σημαντική πρωτοβουλία, προσφέροντας μια πιο αποτελεσματική λύση για την απορρύπανση της ακριβότερης κορυφής του κόσμου. Στο παρελθόν, οι Σέρπα περνούσαν ατελείωτες ώρες μεταφέροντας βαρύ φορτίο με θραύσματα, όπως τοξικές φιάλες οξυγόνου και υπολείμματα τροφών, από τις ψηλές κατασκηνώσεις προς τη βάση. Ωστόσο, κατά την τελευταία ορειβατική περίοδο, δύο drones DJI FlyCart 30, που λειτουργούν υπό την πίεση της Airlift Technology από το Νεπάλ, βοήθησαν σημαντικά στην επιχείρηση καθαρισμού. Αυτά τα καινοτόμα μηχάνημα μπορούν να μεταφέρουν απορρίμματα από την κατασκήνωση 1 (6.065 μέτρα) στην κατασκήνωση βάσης σε μόλις έξι λεπτά, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, τα drones κατάφεραν να μεταφέρουν πάνω από 280 κιλά σκουπιδιών, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου το 70% των απορριμμάτων που συνήθως περισυλλέγουν οι Σέρπα, σύμφωνα με την τοπική μη κερδοσκοπική Επιτροπή Ελέγχου Ρύπανσης Sagarmatha (SPCC). Αυτή η λαμπρή πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια καθαρισμού του Έβερεστ, ο οποίος έχει ονομαστεί «ο υψηλότερος σκουπιδότοπος του κόσμου» λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης απορριμμάτων.
Οι Σέρπα έχουν υποδεχθεί την καινοτόμο αυτή τεχνολογία, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν δυσάρεστες οσμές από τα σκουπίδια, μερικές φορές οδηγώντας σε αναπνευστικά προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων, καθιστώντας τις ορειβατικές διαδρομές πιο επικίνδυνες, γεγονός που καθιστά τα drones μια πιο ασφαλή λύση για την περισυλλογή απορριμμάτων.
Από τη δεκαετία του ’90, η αύξηση τουριστών στο Έβερεστ έχει εντείνει το πρόβλημα των απορριμμάτων, κυρίως σε περιοχές που είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες. Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τους ορειβάτες να επιστρέφουν τουλάχιστον 8 κιλά απορριμμάτων ή αλλιώς να χάνουν την εγγύηση των 4.000 δολαρίων. Το λιώσιμο του χιονιού αποκαλύπτει πολυάριθμα απόβλητα που ήταν παρατημένα για δεκαετίες, δημιουργώντας κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των ορειβατών.
Αυτά τα drone, που κοστίζουν 70.000 δολάρια το καθένα, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργούν ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεράσουν προκλήσεις που προκύπτουν από τον λεπτό αέρα και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Μια πρόσφατη συντριβή drone εξαιτίας ισχυρών ανέμων τόνισε τη σημασία της εξειδικευμένης ασφάλισης προτού επεκταθούν οι δράσεις καθαρισμού.
Αν και υπάρχουν προκλήσεις, η Airlift σκοπεύει να επενδύσει στην εξέλιξη με επιπλέον μοντέλα drones και έχει λάβει ενδιαφέρον από αρκετούς διεθνείς κατασκευαστές. «Σε αυτά τα ύψη», δηλώνει ο συνιδρυτής Milan Pandey, «είμαστε η μόνη εταιρεία στον κόσμο που κάνει αυτή τη λειτουργία».
Διαβάστε ακόμη