free counter ΔΕΘ: Νέες προοπτικές για κρίσιμες αποφάσεις μετά την εκεχειρία στη Μ. Ανατολή | Briefly.gr

ΔΕΘ: Νέες προοπτικές για κρίσιμες αποφάσεις μετά την εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ28 Ιουνίου, 2025

Η **ειρηνική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν** φαίνεται να μειώνει την αβεβαιότητα που συνόδευε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, διευκολύνοντας το οικονομικό επιτελείο να προγραμματίσει τις επόμενες ενέργειές του με επίκεντρο το **πακέτο της ΔΕΘ** χωρίς τους αναγκαίους περιορισμούς.

Αν και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού **Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο** αναμένονται να ληφθούν τον Αύγουστο, η διαδικασία προετοιμασίας για τη διαμόρφωση ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, μέτρα στήριξης ευάλωτων ομάδων και βελτιώσεις για την καθημερινότητα των πολιτών είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Η επικύρωση αυτών των σχεδίων προϋποθέτει την απόφαση του Eurogroup στις 7 Ιουλίου, όπου θα επισημοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί στη χώρα μας μέσω της εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ για το 2026.

Η εκεχειρία στην **συγκρούση Ισραήλ – Ιράν** απομακρύνει τους φόβους μιας ενδεχόμενης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να προκύψει από περαιτέρω επιδείνωση των τιμών των καυσίμων.

Η προοπτική αυτή ενδέχεται να οδηγούσε τους οικονομικούς σχεδιασμούς σε αποκλίσεις, αν υπήρχε ανάγκη για στήριξη των νοικοκυριών, κάτι που οι ειδικοί του οικονομικού επιτελείου τόνισαν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ενόψει πιθανών επιπτώσεων στην ανάπτυξη και στη διαθεσιμότητα του δημοσιονομικού χώρου.

Έτσι, η **αποκατάσταση ηρεμίας στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής** ανοίγει τον δρόμο για οριστικές αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στη σύγχρονη υπεραπόδοση των εσόδων που προέρχεται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει την προβλεπόμενη τιμή του 3,2% του ΑΕΠ και φέτος.

Κατά το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος, το πρωτογενές πλεόνασμα κινήθηκε στα 5,34 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική επέκταση σε σχέση με τον στόχο των 1,05 δισ. ευρώ. Πέρυσι, η αντίστοιχη περίοδος είχε καταλήξει σε πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε εκτίμηση για 11,4 δισ. ευρώ ή 4,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024.

Τα θετικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους χρησιμεύουν ως στέρεη βάση για τους υπολογισμούς σχετικά με το πακέτο της ΔΕΘ, καθώς οι εξελίξεις απέφεραν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ύψους 1 δισ. ευρώ, συνδυαστικά με τους πόρους από την ρήτρα διαφυγής, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για το πακέτο του Σεπτεμβρίου.

Η κατάργηση φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη θα είναι κεντρικός άξονας των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ, όπως έχει προαναφέρει ο πρωθυπουργός, καθώς υποστηρίζει και ο **υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης**.

Η μείωση των φορολογικών ποσοστών για μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα θα διαμορφώσει τις κύριες παρεμβάσεις του σχεδίου.

Ειδική προσοχή αναμένεται να δοθεί σε μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που περιλαμβάνουν κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να διατεθούν “κλειστά” σπίτια για αύξηση της προσφοράς και στήριξη για τους ενοικιαστές. Επιπλέον, αναμένονται εγκρίσεις από το υπουργείο για να διατεθούν στην αγορά 30.000 ακίνητα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τραπεζών και servicers, τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας πολεοδομικών και άλλων ζητημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Hydra Rock: Κίνηση γύρω από το 5στερο project των 475 εκατ. του Γιάννη Βαρδινογιάννη

Ελληνική Οικονομία: Ζητείται νέο παραγωγικό μοντέλο – Να μην βασίζεται η ανταγωνιστικότητα σε χαμηλούς μισθούς

Σφίγγει ο κλοιός στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...