Δύο μήνες πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, καθώς το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ έχει πλέον οριστικοποιηθεί για το νέο «πακέτο» παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος θα είναι καθοριστικοί για το αν το ποσό αυτό μπορεί να επανεξεταστεί και να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και των κρατικών εσόδων έως τον Σεπτέμβριο.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την έγκριση από την ΕΕ της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες, προσφέροντας πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται να αυξάνεται περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, καθώς οι πρώτες αναφορές από τις τράπεζες σχετικά με την πληρωμή φόρων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω IRIS και POS, με την υποστήριξη του myDATA, αποκαλύπτουν τη δυναμική της αγοράς και τα περιθώρια είσπραξης ΦΠΑ στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαβούλευση βρίσκεται μια δέσμη 40 παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των φορολογικών απαλλαγών για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση του αφορολόγητου για άγαμους (παραμένοντας στην τιμή των 8.636 ευρώ από το 2015) και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να εφαρμοστούν είτε συμπληρωματικά είτε μεμονωμένα, ενώ νέες προτάσεις συνεχίζουν να προστίθενται στη συζήτηση. Η κύρια αλλαγή εστιάζει στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές, με στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων που κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων.
Αναδιορθώσεις σχεδιάζονται και για τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς το υπουργείο επικεντρώνεται στην αναλογικότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και στη δημιουργία κινήτρων ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά μισθώματα, περιορίζοντας τις αυξήσεις στα ενοίκια και δίνοντας τη δυνατότητα στοχευμένων ακινήτων να εισέλθουν στην αγορά. Παράλληλα, δεν αποκλείονται και νέες εκπλήξεις στις εξαγγελίες, ιδίως αν το δημοσιονομικό περιθώριο διευρυνθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όταν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αξιολογεί τα νέα δεδομένα και τον δημοσιονομικό χώρο που εξασφάλισε από το Ecofin, με την έγκριση της ειδικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ερχόμενο σε διαχωρισμό από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι μία από τις 16 χώρες που κερδίζουν από αυτή τη ρύθμιση, εξασφαλίζοντας έτσι ένα επιπλέον δημοσιονομικό «αέρα» άνω των 500 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει προστεθεί στα 1 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από την αντιμετώπιση των πρωτογενών δαπανών και την υπεραπόδοση στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Η πίεση, πάντως, δεν περιορίζεται απλώς στα αριθμητικά στοιχεία. Οι αποκαλύψεις σχετικά με επιδοτήσεις σε «αγρότες-φαντάσματα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά και ανάγκες για νέα μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν τα εισοδήματα των «νομοταγών» αγροτών, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν από τις δημοσιονομικές διορθώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν επίσης σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες. «Το πακέτο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι μόνο αναπτυξιακό, θα πρέπει να έχει και ισχυρή κοινωνική διάσταση», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, υποδηλώνοντας ότι οι εξαγγελίες μπορεί να αποκτήσουν προεκλογικό χαρακτήρα, ακόμα και αν οι εκλογές φαίνεται να είναι μακρινές. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά και να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τα κοινωνικά στρώματα που νιώθουν παραμελημένα».
Διαβάστε επίσης
Πρόταση-βόμβα από την Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις – Στόχος η ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σε αναβρασμό η αγορά πετρελαίου: Νέο ράλι στις τιμές φέρνουν οι κινήσεις Τραμπ – Τα σχέδια για Ρωσία
Μυτιληναίος: Η Ευρώπη τιμωρεί το καθαρό αλουμίνιο ενώ οι κολοσσοί του άνθρακα ανεβαίνουν – Τι χρειάζεται άμεση διόρθωση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα