Ο Ιούλιος έφερε την κορυφαία περίοδο συγκομιδής των ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται σκληρά, συλλέγοντας τα φρούτα και τοποθετώντας τα σε ξύλινα κιβώτια για την επόμενη φάση της επεξεργασίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει ξεφλούδισμα, κοπή και κονσερβοποίηση, με προορισμούς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ορίζοντα.
Ωστόσο, φέτος η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή 30% δασμού σε προϊόντα από την Ευρώπη, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο, το κρασί και τα αυτοκίνητα, προκαλούν αναστάτωση και στον αγροτικό τομέα των ροδάκινων.
Καλλιεργητές και εργοστασιάρχες ανησυχούν ότι οι πρόσθετοι δασμοί θα μειώσουν τη ζήτηση στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και ήδη αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς για την φετινή παραγωγή. Οι ανάγκες αυτές είναι επείγουσες, καθώς πλησιάζει η ώρα των αποστολών.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κονσερβοποιημένων ροδάκινων στον κόσμο, με περίπου το 20% των εξαγωγών να κατευθύνονται προς την Αμερική — τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα αγορά μετά την Ευρώπη.
Προς το παρόν, τα ροδάκινα φέρουν ήδη εισαγωγικό δασμό 17%. Αν τεθούν σε εφαρμογή και οι νέοι δασμοί, το συνολικό φορτίο θα φτάσει το 47% με το τωρινό ρυθμιστικό κλίμα.
«Η χειρότερη στιγμή είναι ότι συμβαίνει τώρα, εν μέσω της συγκομιδής», επισημαίνει ο Λάζαρος Ιωαννίδης, διευθυντής μονάδας επεξεργασίας κοντά στη Νάουσα. Η επιχείρηση του διακινεί το 40% της παραγωγής της σε μεγάλα ονόματα όπως η Dole.
Στην πλούσια Κεντρική Μακεδονία, οι καλλιέργειες ροδάκινων εργάζονται πυρετωδώς, με οχήματα να μεταφέρουν συνεχώς κιβώτια γεμάτα φρούτα στις γραμμές επεξεργασίας.
Ο κλάδος των κονσερβοποιημένων ροδάκινων αποφέρει ετησίως περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατομμύρια προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν τα δεδομένα του Reuters.
Οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 4% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, με τα ροδάκινα, τις ελιές και το ελαιόλαδο να είναι οι κυριότεροι εξαγώγιμοι τομείς προς την Αμερική, συνοδευόμενοι από σχεδόν μισό δισ. ευρώ ετησίων εσόδων.
Περισσότερες από 20.000 οικογένειες στην Κεντρική Μακεδονία εξαρτώνται από αυτές τις καλλιέργειες και τις βιομηχανίες ροδάκινων, όπως τονίζει ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κονσερβοποιών.
«Είναι γεγονός ότι μπορεί να αποτελούμε μικρό ποσοστό για την οικονομία της χώρας ή της ΕΕ, αλλά για την περιοχή μας η κατάσταση είναι θέμα επιβίωσης», καταλήγει.
Ο Αποστόλου χαρακτηρίζει την περίοδο από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ ως εποχή «εξαιρετικής αναταραχής» και εισηγείται νέες κατευθύνσεις, όπως αγορές στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό και την Ινδία. Προτρέπει επίσης την ΕΕ να επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Mercosur, αν και οι αντιστάσεις εντός της κοινοτικής ένωσης είναι καθοριστικές.
Παρά την αβεβαιότητα, κάποιοι βλέπουν την κατάσταση με ελπίδα. Ο αγρότης Βαγγέλης Καραΐνδρος δηλώνει: «Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος. Ελπίζουμε να αποδειχθεί έτσι και να πάρει πίσω αυτή την απόφαση». Εν τω μεταξύ, συνεχίζει την συγκομιδή, ελπίζοντας ότι τα ελληνικά ροδάκινα θα καταφέρουν να φτάσουν στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων.
Διαβάστε ακόμη
Αυτή είναι η στρατηγική της Ε.Ε. στην εμπορική διαπραγμάτευση με τον Τραμπ
Μύκονος: Σαρώνουν οι πλειστηριασμοί το νησί – Έξι βίλες στο σφυρί (pics)
Ρεύμα: Από τα…. χαμηλά το Σαββατοκύριακο, στα ψηλά τη Δευτέρα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα