Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, υπογράμμισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των συλλογικών σχημάτων, τα οποία λειτουργούν ως «πυλώνας βιωσιμότητας για την ύπαιθρο και καταλύτης εξαγωγικής ανάπτυξης», κατά την ομιλία του στην Ελασσόνα. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβάτων και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο στρατηγικός ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών στην τοπική ανάπτυξη και την καινοτομία. Ο κ. Κέλλας επαίνεσε τον Συνεταιρισμό «Γάλα ΕΛΑΣΣ», χαρακτηρίζοντάς τον πρότυπο οργάνωσης και εξωστρέφειας, σημειώνοντας πως «δείχνει τον δρόμο για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και δίκτυο-κεντρικό μοντέλο ανάπτυξης στην αγροτική Ελλάδα».
«Η Ελλάδα της περιφέρειας χρειάζεται φωνές συλλογικές, χρειάζεται συνεταιρισμούς που λειτουργούν με διαφάνεια, στρατηγική και δίκαιη εκπροσώπηση. Συνεταιρισμούς που αυξάνουν τη διαπραγματευτική ισχύ του παραγωγού, επενδύουν στην ποιότητα, την καινοτομία και δημιουργούν υπεραξία στον τόπο τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Συνεταιρισμό «Γάλα ΕΛΑΣΣ», τονίζοντας τη συμμετοχή του σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,135 εκατ. ευρώ, με επιχορήγηση 50%. Ήδη έχει καταβληθεί η πρώτη δόση των 267.000 ευρώ. Ο Συνεταιρισμός, όπως σημείωσε, δεν περιορίζεται απλώς στην πώληση γάλακτος, αλλά επενδύει στην οργάνωση της παραγωγής και την προώθηση εξαγώγιμων προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός παρουσίασε προγράμματα και πρωτοβουλίες του Υπουργείου που υποστηρίζουν τα συλλογικά σχήματα, όπως:
– Υπομέτρο 9 του ΠΑΑ για Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών.
– Ταμείο Ανάκαμψης για εκσυγχρονισμό υποδομών.
– Φορολογικά κίνητρα για μέλη συνεταιρισμών, όπως μείωση φόρων κατά 50%.
– Βελτίωση του Μητρώου ΕΜΑΣ, που συμβάλλει στην οργάνωση των συνεταιρισμών.
– Σύστημα “Άρτεμις” για την ιχνηλασιμότητα στα γαλακτοκομικά και κρέατα.
– Μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα.
– Επιχειρησιακά προγράμματα για οπωροκηπευτικά και προγράμματα προβολής προϊόντων.
– Ειδικά προγράμματα για τη Θεσσαλία, όπως απονιτροποίηση και υποστήριξη νέων αγροτών.
Ο Υφυπουργός επίσης αναφέρθηκε σε αποζημιώσεις για ζωονόσους, επισημαίνοντας την ύπαρξη 30 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί και την προγραμματισμένη νέα πληρωμή των 3,5 εκατ. ευρώ. Ανέφερε τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ για την καταπολέμηση ασθενειών.
Τέλος, στάθηκε στο Μέτρο 23 του ΠΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 178,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει ενισχύσεις για αγρότες που υπέστησαν ζημιές το 2024, επισημαίνοντας πως «Δεν πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά για ένα δίχτυ ασφαλείας για τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου να τους δώσουμε τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους μετά τη ζημία που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής».