Σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να παρουσιαστεί το ανανεωμένο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 25 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι αλλαγές, επιλεγμένες με βάση οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια, καλύπτουν κάθε υπουργείο με μία έως τρεις προτάσεις, και έχουν ως στόχο να εφαρμοστούν με ρυθμό μία ανά εβδομάδα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο σχέδιο αυτό σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας μερικές από τις βασικές μεταρρυθμίσεις: το εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, τις αλλαγές στις πολεοδομίες, και την πρόθεση μείωσης του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις κατά 25%. Υπογράμμισε επίσης τις ενέργειες κατά της φοροδιαφυγής και την προώθηση βιώσιμων τουριστικών μονάδων, οι οποίες θα αξιολογούνται με βάση τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις, πέρα από τη γνωστή κατηγοριοποίηση με αστέρια.
Σχολιάζοντας τη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των υδάτων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την παρουσία 739 φορέων που ασχολούνται με ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση εκτός των μεγάλων πόλεων, υπογραμμίζοντας: «Πώς θα ήταν τα πράγματα στην Αθήνα αν κάθε Δήμος είχε τη δική του εταιρεία; Αυτό που γίνεται στην Αθήνα γιατί να μη γίνεται και στην επαρχία;». Ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις συχνά αντιμετωπίζουν αντιδράσεις λόγω κατεστημένων συμφερόντων, τονίζοντας την ανάγκη για ριζικές αλλαγές αλλά και κοινής λογικής προσεγγίσεις.
Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τις πολιτικές ευθύνες που αναγνωρίζει η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι το θέμα είχε ήδη αρχίσει να διερευνάται πριν την παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Έκανε λόγο για τη λειτουργία εξεταστικής επιτροπής λέγοντας ότι εάν εντοπιστούν ατράνταχτα στοιχεία, πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να μην αποκρυφτούν, καθώς αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα πολιτικής φύσης.
Ο αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, προβαίνοντας σε μια νέα προσέγγιση που θα περιλαμβάνει όχι μόνο επιδοτήσεις αλλά και την ανάπτυξη ομάδων παραγωγών, την εκπαίδευση νέων αγροτών και τη βελτίωση των αγροτικών εκτάσεων. Ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει 55 σημεία, από τα οποία τα δύο τρίτα έχουν ήδη υλοποιηθεί.
«Όπως αναζητούνται – και ορθώς – οι δικές μας ευθύνες, θα αναζητηθούν και ευθύνες διοικητικών στελεχών, εταιρειών και όλων των εμπλεκομένων. Και θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε μπροστά και να αποφύγουμε την ακινησία, που είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.
Διαβάστε επίσης:
Φοιτητική Στέγη 2025: Οι τιμές μίσθωσης σε 21 πόλεις της περιφέρειας
Ο Τραμπ δεν απολύει (ακόμα) τον Πάουελ αλλά συνεχίζει τις πιέσεις για τα επιτόκια
Σεβάτ Ακσόι (EBRD): Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» της τηλεργασίας στην Ευρώπη (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα