free counter Αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς: Υψηλή αβεβαιότητα κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές | Briefly.gr

Αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς: Υψηλή αβεβαιότητα κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23 Ιουνίου, 2025

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν έχει εξελιχθεί σε έναν πολεμικό αντίκτυπο που αυξάνει τη συχνότητα των επιθέσεων εκατέρωθεν, επιφέροντας καθημερινή κλιμάκωση. Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, με τίτλο «Global Macro Trends | Διεθνείς Μακρο-Οικονομικές Τάσεις Ιούνιος 2025», αυτή η κατάσταση πιθανόν να αναμορφώσει τη γεωστρατηγική εικόνα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Οποιαδήποτε επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές ή το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ από πλευράς Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, την οποία θα ακολουθήσει άνοδος του πληθωρισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσωρινή παύση των υψηλών δασμών προορίζεται να διευκολύνει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες μέσω διαπραγματεύσεων, με τις περισσότερες προσδοκίες να συγκεντρώνονται γύρω από μια πιθανή συμφωνία με την Κίνα, κάτι που έχει ελαχιστοποιήσει την ανησυχία των καταναλωτών για μια εντονότερη άνοδο του πληθωρισμού. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει τάσεις σημαντικής ανάπτυξης. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας και τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία παραμένουν θετικά, αν και όχι το ίδιο ευνοϊκά σε σύγκριση με το τέλος του 2024. Συνδυαστικά, με την εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών και την υψηλή αβεβαιότητα, η οικονομία αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό και η Fed δεν φαίνεται έτοιμη να μειώσει άμεσα το βασικό επιτόκιο της. Οι επενδυτές υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για στρατηγική που να αντεπεξέρχεται στο υψηλό δημόσιο χρέος.

Για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη του Α’ Τριμήνου, που ανήλθε σε 0,6% αντί του αναμενόμενου 0,3%, προσέφερε ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά δεν αλλάζει τις προοπτικές για το μέλλον. Η περιορισμένη εσωτερική ζήτηση, οι αβεβαιότητες γύρω από τη συναλλαγή με τις ΗΠΑ και η πιθανή ανακατανομή των εξαγωγών από τρίτες χώρες εντός της ευρωπαϊκής αγοράς συμβάλλουν στους περιορισμούς της ανάπτυξης. Αντίθετα, οι συνεχείς μειώσεις της ΕΚΤ στα βασικά επιτόκια, η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό, οι προγραμματισμένες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες και το ιστορικώς χαμηλό ποσοστό ανεργίας προσφέρουν θετική διάσταση.

Στην Κίνα, η ανάπτυξη συνεχίζεται με δυναμική και κατά το Β’ Τρίμηνο, αν και με πιο μετριοπαθή ρυθμό. Σημαντικός περιορισμός, ωστόσο, είναι η ελάχιστη εσωτερική ζήτηση, που καθιστά τις εξαγωγές κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα θεωρηθεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Διψήφια αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις το α’ τετράμηνο – Ανοδος 5,8% στις αφίξεις

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τι διδάσκει η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν για την αεράμυνα της Ελλάδας (pics + vid)

Ρήτρα Διαφυγής: Ευελιξία ή άλλοθι για χαλάρωση; Η προειδοποίηση της ΤτΕ (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...