Μια πρόσφατη μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποκαλύπτει ότι τα ακίνητα που προορίζονται αποκλειστικά για βραχυχρόνιες μισθώσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,4% της συνολικής στεγαστικής αγοράς στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η επιρροή της Airbnb στο ζήτημα της στέγασης είναι περιορισμένη. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε σήμερα, επισημαίνει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επηρεάζουν σε πολύ μικρό βαθμό την διαθέσιμη κατοικία, σε σύγκριση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν στην χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι η Airbnb έχει αποφέρει στην ελληνική οικονομία περίπου 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, ενώ έχει δημιουργήσει πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας.
Η μελέτη αναλύει τα οικονομικά οφέλη και τους αντίκτυπους των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αυτές οι μισθώσεις έχουν εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας τον τουρισμό και τις υπηρεσίες φιλοξενίας. Η προσφορά τους στο ΑΕΠ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 4,5% έως 5,4% το 2023, καθιστώντας τες όχι απλώς μια niche αγορά αλλά έναν στρατηγικό παράγοντα για την εθνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα και την τουριστική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.
Αυτές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προσφέρουν ευέλικτες λύσεις για την αυξανόμενη τουριστική ζήτηση, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ξενοδοχειακές πληρότητες αγγίζουν επίπεδα άνω του 90%.
Επιπλέον, οι καταγραφές για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ιστορικές περιοχές, όπως η Αθήνα, συγκεντρώνονται κυρίως στο κέντρο, όπου το 1,1% των κατοικιών είναι διαθέσιμο για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ωστόσο, το ποσοστό των κενών κατοικιών κυμαίνεται άνω του 25%. Εντυπωσιακό είναι ότι το 98% των ατομικών οικοδεσποτών διαχειρίζεται μόνο ένα ή δύο ακίνητα, με το μέσο μηνιαίο εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις να ανέρχεται στα 628 ευρώ ανά ακίνητο.
Η Valentina Reino, Υπεύθυνη Πολιτικής της Airbnb στην Ελλάδα, σχολίασε: «Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (STR) αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και ζωτική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες οικοδεσπότες. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν ευθύνονται για τη στεγαστική κρίση στη χώρα μας. Αντιθέτως, συμβάλλουν στην αναζωογόνηση γειτονιών, απορροφώντας τις περιόδους τουριστικής αιχμής και κατανέμοντας τον τουρισμό εκτός σεζόν και εκτός των πολυσύχναστων προορισμών, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία. Ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο τους Έλληνες πολίτες όσο και την τοπική οικονομία.»
Ο Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε: «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, με σημαντική συμβολή στην Εθνική οικονομία και την υποστήριξη πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες για φιλοξενία σε όλη την επικράτεια παρέχοντας απαραίτητες εναλλακτικές διαμονής για τους ξένους αλλά και Έλληνες τουρίστες. Η συντριπτική πλειοψηφία των παροχών είναι ιδιώτες με μια καταχώριση που παρέχει ένα μικρό αλλά κρίσιμο εισόδημα σε πολλές χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,9% του συνολικού αριθμού κατοικιών και δεν έχουν σημαντική επίδραση στη προσφορά στέγης.»
Η Airbnb καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταφύγουν σε τεκμηριωμένες μεθόδους για την ανάλυση των περιοχών με υψηλή δραστηριότητα βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε στοχευμένες ρυθμίσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση οικονομικών οφελών για τις τοπικές κοινότητες, χωρίς να διαταράσσεται η ισορροπία στην αγορά κατοικίας.