Η καλοκαιρινή σεζόν προφανώς για πολλούς σηματοδοτεί στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο αποτελεί και περίοδο αυξημένης δραστηριότητας για επιτήδειους, που στήνουν παγίδες σε ανυποψίαστες χρήστες ΑΤΜ. Η μέθοδος που έχει γίνει ευρέως γνωστή ως «Λιβανέζικη παγίδα», δείχνει να ειδικεύεται στη παραβίαση των ΑΤΜ μέσω ειδικών μηχανισμών. Οι απατεώνες εγκαθιστούν συσκευές που εμποδίζουν την ανάληψη μετρητών, οδηγώντας τον χρήστη να καλέσει έναν αριθμό υποστήριξης, ο οποίος, στην πραγματικότητα, ανήκει στους ίδιους τους εγκληματίες.
Μέσω αυτής της επικοινωνίας ή μέσω τεχνικών κλοπής ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποσπάσουν στοιχεία της κάρτας και το PIN. Στη συνέχεια, εκμεταλλεύονται αυτές τις πληροφορίες για να κάνουν αναλήψεις, αδειάζοντας τα υπόλοιπα του λογαριασμού πριν ο κάτοχος καταφέρει να το αντιληφθεί. Αυτή η δραστηριότητα φαίνεται να κλιμακώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως σε τουριστικές περιοχές με αυξημένη κίνηση. Τα αρνητικά περιστατικά παρατηρούνται συχνά σε ΑΤΜ κοντά σε παραλίες, πρατήρια καυσίμων ή απομονωμένα καταστήματα.
Οι ειδικοί προτείνουν τη λεπτομερή εξέταση του ΑΤΜ πριν από τη χρήση. Εξαρτήματα που εξέχουν, παράξενη αίσθηση στα κουμπιά ή μέρη που δεν φαίνονται να ενσωματώνονται σωστά με τη συσκευή, είναι ενδείξεις πιθανής κακής χρήσης. Επίσης, όταν πληκτρολογείτε το PIN, καλό είναι να καλύπτετε με το σώμα ή το χέρι σας το πληκτρολόγιο για να μειώσετε την πιθανότητα καταγραφής από κρυφές κάμερες.
Εάν γίνετε θύμα:
Αν υποψιάζεστε ότι η κάρτα σας έχει παραποιηθεί ή παρατηρήσετε ύποπτες κινήσεις στον λογαριασμό σας:
Για μεγαλύτερη ασφάλεια:
Διαβάστε επίσης
BofA: Προοπτικές ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες με αιχμή τη Eurobank – Οι νέες τιμές-στόχοι
Maido: Η ιστορία και το μενού του εστιατορίου που ανακηρύχθηκε κορυφαίο στον κόσμο για το 2025
Γιώργος Προκοπίου: Πώς εκπαιδεύει τους Κινέζους να ναυπηγούν τα VLCC υπερ-δεξαμενόπλοια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.