free counter Ανύπαρκτη ανακύκλωση χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες και νέο πλαίσιο δράσης | Briefly.gr

Ανύπαρκτη ανακύκλωση χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες και νέο πλαίσιο δράσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ12 Ιουλίου, 2025

Στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΑΓΜΕ, που έφερε τον τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση στη χώρα. Στην ομιλία του, τόνισε την αναγκαιότητα ενός ριζικού επανακαθορισμού των στόχων και της λειτουργίας του ισχύοντος συστήματος, φωτίζοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες που θα απαιτηθούν για τη νέα εποχή.

Ο κ. Γραφάκος ξεκίνησε ευχαριστώντας τους διοργανωτές, προσδιορίζοντας τις φάσεις της εθνικής στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχική φάση εστιάζει στην έναρξη της συλλογής αποβλήτων, ενώ η επόμενη αφορά την εφαρμογή στρατηγικών για την πρόληψη της παραγωγής τους. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η επιτυχία των σχετίζεται στενά με την αξιόπιστη πληροφόρηση, η οποία είναι συχνά ελλιπής σε κρίσιμα σημεία.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων, αναφέροντας ότι πολλές συμφωνίες δεν εφαρμόζονται σωστά ή βασίζονται σε ασαφή στοιχεία. Χαρακτήρισε τις τρέχουσες διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου εξαιρετικά σημαντικές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι προτεινόμενες αλλαγές να βασίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα και λειτουργικές διαδικασίες. «Χρειαζόμαστε μια καλύτερη διαδικασία για το διορθοδομικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ τεχνικών βελτιώσεων και στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε επίσης τη σημασία της «διεύθυνσης των αναπτύξεων», εννοώντας πως η πολιτεία πρέπει να καθοδηγεί ενεργά τον τομέα σύμφωνα με ένα στρατηγικό σχέδιο. Επισήμανε με νόημα ότι το 1928 η Ελλάδα κατείχε την 24η θέση στην ανακύκλωση, υποδεικνύοντας την υστέρηση της χώρας στην παρούσα φάση. Ανέδειξε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, όπως η μείωση του ποσοστού ταφής βιοαποβλήτων από το 21% στο 17%, αλλά στατιστικές συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με εξαιρετική προσοχή για να μην προκύπτουν παραπλανητικά συμπεράσματα.

Για το μέλλον, τόνισε ότι το 2030 προσδιορίζεται ως ενός ορόσημο για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα. «Ο στόχος να φτάσουμε στο 10% ανακύκλωση είναι πραγματικός, είναι στόχος που μπορούμε να δουλέψουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των υποδομών, υποστήριξη των πολιτών και συνολική κινητοποίηση. Επισήμανε ότι στόχος είναι η ενίσχυση όλων των οικογενειών ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στις ανακυκλωτικές προσπάθειες, ώστε να μην μείνουν πίσω στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ανέφερε πως η επιτυχία των στόχων απαιτεί συστηματική δουλειά, συνεχή έλεγχο και διοικητικό συντονισμό. Υπογράμμισε ότι χωρίς αυτά τα στοιχεία, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση κινδυνεύει να παραμείνει ανενεργή.

Διαβάστε ακόμη:

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...