Στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας προγραμματίζονται αυτό το καλοκαίρι για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης με σκοπό τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων μέχρι την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου. Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναφερόμενος στα κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας, δήλωσε πως πρόκειται για ένα «πολυπαραγοντικό πρόβλημα» και υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης έργων που θα απομακρύνουν τα φορτηγά από τον αστικό ιστό. Επίσης, ανήγγειλε ότι το 2025 θα δημοπρατηθεί ένας σημαντικός τριπλός κόμβος στον Σκαραμαγκά.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, αναμένεται να παραδοθούν τα πρώτα 65 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, που εκτείνονται από την πόλη του Πύργου μέχρι τον Αλισσό, με τα υπόλοιπα 10 χλμ. να ολοκληρώνονται μέχρι τον Νοέμβριο.
«Όπως διαπιστώσαμε και στις τέσσερις αυτοψίες που πραγματοποιήσαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα–Πύργος προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και έχει ολοκληρωθεί κατά 85% στο σύνολό του. Τα πρώτα 65 χλμ., από τον Πύργο έως τον Αλισσό, αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία έως το τέλος Ιουλίου, ενώ τα επόμενα 10 χλμ. προς την Πάτρα θα παραδοθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το έργο περιλαμβάνει, επιπλέον, βελτιώσεις στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Πρόκειται για έναν δρόμο που στο παρελθόν είχε υψηλό δείκτη τροχαίων δυστυχημάτων και έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι, από τον Δεκέμβριο του 2023, εφαρμόζονται ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την Τροχαία. Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ατυχημάτων, κατά περίπου 80%, και αποτελούν πρότυπο και για άλλους οδικούς άξονες υψηλής επικινδυνότητας», πρόσθεσε.
Σχετικά με τον ΒΟΑΚ, ο υπουργός εξήγησε ότι σε λίγο καιρό θα παρουσιαστούν παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας παρόμοιες με αυτές στον Πατρών–Πύργο. «Υπολογίζουμε να προχωρήσουμε ώστε να περιορίσουμε δραστικά τον αριθμό των ατυχημάτων έως την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου», πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της αύξησης του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Επιπλέον, ανέφερε την πρόοδο κατασκευής του ΒΟΑΚ, που ήδη υλοποιείται σε τμήματα όπως Άγιος Νικόλαος–Νεάπολη και Νεάπολη–Χερσόνησος. Ο Μάιος σηματοδότησε την υπογραφή σύμβασης για το μεγαλύτερο τμήμα Χανιά–Ηράκλειο, μήκους 157 χλμ., που προσφέρει νέες προοπτικές στην οδική υποδομή της Κρήτης.
Σε ερώτηση σχετικά με τον Ε65, σημείωσε ότι οι εργασίες προχωρούν με στόχο την ολοκλήρωση μέχρι το 2026, εξασφαλίζοντας νέες οδικές συνδέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αναφορικά με την κίνηση στη Λευκάδα, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του τμήματος Βόνιτσα–Λευκάδα αναμένεται το 2025, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην περιοχή.
Φυσικά, η πρόοδος κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου έχει προσδιοριστεί μέσω τακτικών επιθεωρήσεων, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες έχουν φτάσει στο 60%. Ο υπουργός ανέφερε ότι η πολιτεία συνδυάζει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις απαιτήσεις των μεγάλων έργων υποδομής.
«Το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Νόμου, που παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει τη μετατροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με στόχο την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, την ενίσχυση της θεσμικής και λειτουργικής της ανεξαρτησίας, καθώς και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας», είπε, υπογραμμίζοντας την επιθυμία για καλύτερη οργάνωση της ΥΠΑ.
Στην ερώτηση σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην Αθήνα, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά, θα συμβάλουν στην ανακούφιση των αστικών συγκοινωνιών, με χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη διετία.