Κάθε ακίνητο στην Ελλάδα αποκτά πλέον τον δικό του «μοναδικό αριθμό ταυτότητας», έναν σταθερό κωδικό που θα λειτουργεί ως το αντίστοιχο του ΑΦΜ για τους πολίτες. Αυτή η καινοτομία θα συνοδεύει κάθε ιδιοκτησία σε όλες τις συναλλαγές, είτε πρόκειται για φορολογικές είτε για τεχνικές διαδικασίες.
Η καινούρια αυτή προσέγγιση στοχεύει στην εξάλειψη της περίπλοκης διαδικασίας που προέρχεται από τη χρήση πολλαπλών αριθμών για το ίδιο ακίνητο, όπως το ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου, το ΑΤΑΚ στο Ε9 και οι αριθμοί ρεύματος, νερού ή ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Η διαδικασία για τη δημιουργία αυτού του αριθμού έχει ήδη ξεκινήσει και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το 2026. Η νέα πλατφόρμα «E-Registries», χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συγκεντρώνει όλες τις σχετικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο: από τετραγωνικά μέτρα και ιδιοκτησιακή κατάσταση μέχρι πολεοδομικά στοιχεία, εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και ενεργειακές συνδέσεις.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα χρειάζεται πια να κάνουν ξανά δηλώσεις. Όλες οι δημόσιες βάσεις δεδομένων – όπως το Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ, η ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και οι Πολεοδομίες – θα διαλειτουργούν, διασφαλίζοντας την αυτόματη ενημέρωση κάθε μεταβολής.
Για παράδειγμα, όταν αναρτάται ένα συμβόλαιο μέσω του myPROPERTY, το νέο σύστημα θα ειδοποιεί αυτόματα τις αρμόδιες αρχές, όπως τον Δήμο και τις εταιρείες ρεύματος και νερού, χωρίς να απαιτείται καμία πρόσθετη ενέργεια από τον πολίτη.
Μία μελέτη έχει ήδη ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, με σκοπό τη χαρτογράφηση των αριθμών και των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τα ακίνητα. Το έργο περιλαμβάνει και την ενσωμάτωση στοιχείων από υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως η ταυτότητα κάθε ακινήτου.
Με την εισαγωγή αυτού του αριθμού, κάθε κατοικία, οικόπεδο ή επαγγελματικός χώρος θα αποκτά ψηφιακό φάκελο, ο οποίος θα ακολουθεί την ιδιοκτησία σε κάθε αγοραπωλησία ή δήλωση. Οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά μέτρα, συχνά αιτία κόστους και ταλαιπωρίας κατά τις συμβολαιογραφικές διαδικασίες, θα διορθώνονται αυτόματα με βάση τις επίσημες καταγραφές. Αυτά τα στοιχεία σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις θα ενοποιούνται, διασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία και τη χρήση κάθε ακινήτου.
Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού μηχανισμού που θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα περιορίσει τα σφάλματα, θα προστατεύσει τους ιδιοκτήτες και θα διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες σε αξιόπιστα δεδομένα.
Διαβάστε ακόμη
ΡΑΑΕΥ: Άδεια αντλησιοταμίευσης στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας (pic)
Srini Gopalan: Ο στρατηγός της T‑Mobile, το case study στις ΗΠΑ και η Cosmote Telecom (pics)
Ανατροπή στα κίνητρα για πληρωμές με κάρτα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα