free counter Ανακαλύπτοντας τις σκοτεινές πτυχές της αγοράς σπάνιων γαιών στην Κίνα | Briefly.gr

Ανακαλύπτοντας τις σκοτεινές πτυχές της αγοράς σπάνιων γαιών στην Κίνα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ30 Ιουνίου, 2025

Ενώ οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες σπάνιες γαίες από την Κίνα, η Lahtaw Kai αντιμετωπίζει μια σοβαρή περιβαλλοντική κρίση στην πατρίδα της, όπως αναφέρει η Handelsblatt. Κατά την έρευνά της στην Πολιτεία Kachin στην βόρεια Μιανμάρ, η ακτιβίστρια αναπνέει αναθυμιάσεις από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη σπάνιων γαιών. «Όλη η περιοχή έχει μυρωδιά αμμωνίας – ακόμη και το νερό των κοντινών ποταμών είναι μολυσμένο», σημειώνει. Τα ψάρια έχουν αφανιστεί και οι καλλιέργειες ρυζιού στα δηλητηριασμένα χωράφια είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Η Lahtaw Kai δεν χρησιμοποιεί το πραγματικό της όνομα στις δηλώσεις της, καθώς φοβάται την καταστολή. Η εξόρυξη των σπάνιων γαιών στην περιοχή της έχει εξελιχθεί σε μια δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχείρηση με ισχυρούς διεθνείς παράγοντες πίσω της.

Ωστόσο, οι εξορυκτικές διαδικασίες επιφέρουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, προκαλούν κρίση στην τοπική οικονομία και επιτείνουν την παρατεταμένη εμφύλια συγκρούση. Οι δυτικές εταιρείες, οι οποίες είναι αγοραστές σπάνιων γαιών, βλέπουν πλέον τη Μιανμάρ ως περιοχή υψηλού κινδύνου.

Τα σπάνια μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή smartphones, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στρατιωτικού εξοπλισμού, που τους προσδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Η Κίνα ελέγχει τη συγκεκριμένη αγορά και χρησιμοποιεί τους εξαγωγικούς κανονισμούς της ως εργαλείο πίεσης σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια στροφή των κινεζικών επενδυτών προς τη Μιανμάρ, που έχει σύνορο περίπου 2.000 χιλιομέτρων με την Κίνα.

Από την αρχή της τελευταίας δεκαετίας, οι κινεζικές εταιρείες έχουν αποκτήσει σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στην περιοχή λόγω της έλλειψης κεντρικής κυβέρνησης που να ελέγχει τις εξορυκτικές δραστηριότητες, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη Μιανμάρ. Πολιτικές ομάδες και στρατοί εθνοτικών μειονοτήτων αγωνίζονται κατά του καθεστώτος, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα από το 2021.

Εκρηκτική αύξηση εξαγωγών κατά 500%

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η Μιανμάρ έχει καταστεί ο πιο σημαντικός εξαγωγέας σπάνιων γαιών προς την Κίνα, με σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών του 2022 να προέρχονται από εκεί. Το 57% της παγκόσμιας προσφοράς δυσπρόσιου και τερβίου, μετάλλων κρίσιμης σημασίας για τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προήλθε από τη Μιανμάρ, σύμφωνα με την Adamas Intelligence.

Η εξόρυξη πραγματοποιείται κυρίως στην Πολιτεία Kachin, όπου η Lahtaw Kai ερευνά την κατάσταση. Στη δεκαετία που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, παρατηρήθηκε μια έκρηξη νέων εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με μελέτη τοπικής δεξαμενής σκέψης, 245 νέες περιοχές εξόρυξης σπάνιων γαιών έχουν ανοίξει μέχρι το 2024 – περισσότερες από διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.

Οι νέες εξορύξεις ανήκουν συνήθως σε κινεζικούς επενδυτές ή τοπικές εταιρείες που συνεργάζονται με Κινέζους εταίρους, με συνολικές παραδόσεις αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τη διετία 2021-2024, σημειώνοντας αύξηση 500% σε σύγκριση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι δραματικές. Η Lahtaw Kai και η ομάδα της, Kachin Resource Concern Group, αποκαλύπτουν αποψιλωμένες περιοχές και εδάφη που έχουν υποστεί διάβρωση. Η χρήση χημικών για την εξόρυξη οδηγεί σε εκτεταμένη ρύπανση, με έρευνες να διαπιστώνουν «ακραία επίπεδα» τοξικών βαρέων μετάλλων και ραδιενεργών στοιχείων στα γειτονικά ύδατα. Η Earthrights International προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως καρκίνο και αποβολές.

Δυσκολίες για τους αγρότες

Η επένδυση στη βιομηχανία πρώτων υλών της Κίνας, σύμφωνα με εκπρόσωπους της αγοράς, είναι κεντρική αιτία για αυτές τις καταστροφές. «Οι κινεζικές εταιρείες επιλέγουν τις πιο φθηνές μεθόδους εξόρυξης, οι οποίες πλήττουν σοβαρά το περιβάλλον», επεσήμανε ο Dan Seng Lawn, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Ο ειδικός Thomas Krümmer τονίζει την υποκρισία της Κίνας, η οποία έχει απαγορεύσει τέτοιες μεθόδους εντός των συνόρων της, ενώ τις επιτρέπει σε γειτονικές χώρες. «Η επέκταση της εξόρυξης έχει οδηγήσει τους ντόπιους σε απώλεια των παραδοσιακών μέσων διαβίωσης και καλλιεργειών», αναφέρει μελέτη από την ISP, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές λόγω της μολυσμένης γης.

Η Volkswagen συνειδητοποιεί την κατάσταση

Οι πρώτες ύλες από τη Μιανμάρ διατίθενται παγκοσμίως, με τη Volkswagen να αντιπροσωπεύει το 2% της παγκόσμιας ζήτησης για δυσπρόσιο και 3,5% για τερβίο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί μαγνήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου που να μην περιέχει πρώτες ύλες από αυτήν την αμφιλεγόμενη χώρα.

Η Volkswagen έχει παραδεχθεί την κατάσταση, σημειώνοντας ότι τα υλικά που προμηθεύονται από την Κίνα περιλαμβάνουν και πόρους από τρίτες χώρες, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. «Η εξαιρετικά σύνθετη αλυσίδα εφοδιασμού καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό κάθε υλικού», δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Μιανμάρ είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή υψηλού κινδύνου για την εταιρεία, με αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρηματοδότηση συγκρούσεων.

Ανταρτικές ομάδες και έσοδα

Πολλές πολιτικές ομάδες, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από την εξόρυξη, προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τους στόχους τους. Πριν από λίγο καιρό, ο Στρατός Ανεξαρτησίας Kachin (KIA) κατέλαβε περιοχές που ελέγχονταν πριν από το καθεστώς. Παλαιότερα, ο ηγέτης του KIA είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αγορά όπλων και να διαπραγματευτεί με την Κίνα την αναγνώριση του ως επίσημου κυβερνήτη στην περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες, οι περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές παράμετροι επηρέασαν τις αγορές: Οι εισαγωγές σπάνιων γαιών από τη Μιανμάρ μειώθηκαν κατά 66%, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση τιμών στους πόρους. Ο Dan Seng Lawn αναφέρει ότι οι τρέχουσες εξορυκτικές περιοχές παραμένουν με πολύ περιορισμένη δραστηριότητα, προτείνοντας ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική της.

Νέα ορυχεία και προβλήματα στην Ταϊλάνδη

Σύμφωνα με ειδικούς, η διαπραγματευτική κατάσταση των ανταρτών ενδέχεται να μη βελτιωθεί στο μέλλον. Επίσης, η Κίνα μπορεί να εξετάσει άλλες πηγές, όπως το Λάος, που έχει αντίστοιχα κοιτάσματα. Το τελευταίο διάστημα, επαναφέρθηκε στο προσκήνιο η ανάγκη εντοπισμού νέων περιοχών εξόρυξης στη Σαν της Μιανμάρ, όπου δραστηριοποιούνται κινεζικές πολιτοφυλακές.

Η νέα εξόρυξη στην πολιτεία Σαν έχει επιφέρει προβλήματα στη γειτονική Ταϊλάνδη, με κατοίκους να αναφέρουν δερματικά προβλήματα από την επαφή τους με το μολυσμένο νερό του ποταμού Κοκ. Οι έρευνες κατέδειξαν την παρουσία αρσενικού, εξαιρετικά τοξικής ουσίας, με τις αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες να αποφύγουν την επαφή με το νερό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποπτεύονται ότι η ρύπανση του ποταμού προέρχεται από τις κινεζικές εξορυκτικές δραστηριότητες στη Μιανμάρ, οδηγώντας τη κινεζική πρεσβεία στην Ταϊλάνδη να δηλώσει την υποχρέωση των κινεζικών εταιρειών να συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας.

Οι δυτικές εταιρείες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες άσκησης επιρροής. Η Volkswagen ενδιαφέρεται για υπεύθυνες προμήθειες, αλλά οι περιοχές εξόρυξης είναι απομακρυσμένες και ελεγχόμενες από στρατιωτικές δυνάμεις, δυσκολεύοντας τη συνεργασία.

Ο Dan Seng Lawn υπογραμμίζει την ανάγκη για ενεργητική συμμετοχή των διεθνών εταιρειών στις προσπάθειες πτήσης των αρνητικών επιπτώσεων της εξόρυξης, η οποία συχνά προβάλλεται ως μέρος της πράσινης επανάστασης, ενώ κρύβει τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Διαβάστε επίσης

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...