Δύο όρκες κατεγράφηκαν να επιτελούν μια μοναδική συμπεριφορά στη φύση, χαρίζοντας «φιλί» η μία στην άλλη για πρώτη φορά. Η σπάνια αυτή σκηνή συνέβη κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο φιόρδ Kvænangen, στη βόρεια Νορβηγία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oceans. Αν και παρόμοιες αλληλεπιδράσεις έχουν παρατηρηθεί σε όρκες σε αιχμαλωσία, αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε φυσικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να συνδέεται με την κοινωνική σύνδεση μεταξύ των φαλαινών. Η επαφή διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά και περιλαμβάνει τρεις περιόδους επαφής στόμα με στόμα. Μετά από αυτή την αλληλεπίδραση, το ζευγάρι χώρισε.
Η συμπεριφορά αυτή είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 1978 σε αιχμαλωτισμένες όρκες και καταγράφηκε ξανά το 2019 στον ζωολογικό κήπο Loro Parque στην Τενερίφη. Ο συγγραφέας της μελέτης, Javier Almunia, ανέφερε: «Είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι φροντιστές ξέρουν για αυτή τη συμπεριφορά, αλλά η εμφάνισή της είναι σπάνια. Μπορεί να παρατηρηθεί και μετά να μην ξαναεμφανιστεί για χρόνια».
Η επαφή στόμα με στόμα βλέπεται και σε άλλα ζωικά είδη, ενώ είναι γνωστό ότι ενισχύει κοινωνικούς δεσμούς. Πολλά ζώα χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή επαφής ως ένδειξη φιλίας και εμπιστοσύνης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το «φιλί» μπορεί να λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής σύνδεσης, παρόμοια με τις αλληλεπιδράσεις που παρατηρούνται στις φάλαινες μπελούγκα. Σύμφωνα με τον Almunia, «η στοματική επαφή μπορεί να αποτελεί έναν πιο ευέλικτο τρόπο κοινωνικής επικοινωνίας». Αυτή η συμπεριφορά μπορεί επίσης να ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς ή να λειτουργεί ως μέσο επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ των ζώων.