free counter Ανακάλυψε το έξυπνο τρικ για δροσιά στο αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό | Briefly.gr

Ανακάλυψε το έξυπνο τρικ για δροσιά στο αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό

MEDIA7 Ιουλίου, 2025

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει λαμπερός ήλιος, ανοιχτή θάλασσα… και αυτοκίνητο που μετατρέπεται σε σάουνα αν το αφήσεις έκθετο στον ήλιο. Ωστόσο, υπάρχει λύση σε αυτό το ζήτημα.

Πόσες φορές έχεις εισέλθει στο αυτοκίνητό σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έχεις νιώσει σαν να βρίσκεσαι σε φούρνο; Το τιμόνι καίει, τα καθίσματα είναι ανυπόφορα ζεστά, και η κατάσταση είναι σχεδόν αφόρητη.

Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως «φαινόμενο σάουνας», που περιγράφει τη θερμική συσσώρευση σε έναν κλειστό χώρο από το οποίο η ζέστη δεν μπορεί να διαφύγει, και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε πολλούς από εμάς κάθε καλοκαίρι. Μην πανικοβάλλεσαι όμως, υπάρχει λύση! Η Hannah Fry, μια Βρετανίδα μαθηματικός και καθηγήτρια, δημιούργησε ένα viral video στο TikTok, στο οποίο προτείνει ένα απλό κόλπο για να μειώσεις τη θερμοκρασία στο αυτοκίνητο σου χωρίς να χρειαστεί να βάλεις μπροστά τον κινητήρα ή να ενεργοποιήσεις τον κλιματισμό.

@fryrsquared

That age-old dilemma of choosing between having a non-sweltering car or baffling a passerby because you look like a fool who doesn’t know how to use a door

♬ Feels Like Summer – Samuel Jack

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Είναι πολύ απλό: Κατέβασε ένα από τα πίσω παράθυρα (π.χ. το πίσω δεξί). Στη συνέχεια, άνοιξε και κλείσε γρήγορα την μπροστινή πόρτα που βρίσκεται διαγώνια (π.χ. αυτή του οδηγού). Αυτή η κίνηση λειτουργεί σαν αντλία: «ρουφάει» τον καυτό αέρα έξω και φέρνει πιο δροσερό αέρα από έξω. Σαν να ενεργοποιείς τον φυσικό εξαερισμό του αυτοκινήτου σου.

Γιατί είναι αποτελεσματικό αυτό το τρικ; Η γρήγορη κίνηση της πόρτας δημιουργεί διαφορά πίεσης, αναγκάζοντας τον καυτό αέρα να εκτονώνεται προς τα έξω.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανοίξεις την πόρτα του αυτοκινήτου σου και θα σε χτυπήσει ο καυτός αέρας, μη βιαστείς να ενεργοποιήσεις τον κλιματισμό. Δοκίμασε αυτή την τεχνική.

Είναι γρήγορη, απλή και… έχει επιστημονική βάση.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...