Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των κρατών με τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού στα τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ανέλυσε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Καταναλωτών (ΙΕΛΚΑ). Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2025, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έφτασε το 2,6%, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήλθε στο 3,9%.
Η χώρα μας τοποθετείται στην τέταρτη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τον χαμηλότερο πληθωρισμό, με την Κύπρο να σημειώνει μάλιστα αποπληθωρισμό -2,3%, ενώ στη Ρουμανία παρατηρείται η πιο απότομη αύξηση, φτάνοντας το 9,1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει επίπεδο πληθωρισμού χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για 73 από τους τελευταίους 92 μήνες.
Ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια καταγράφηκαν κατά περιόδους, όταν σημαντικές ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο προκάλεσαν προσωρινά αυξημένο πληθωρισμό, όπως οι περίοδοι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 και από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2024 και έπειτα, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδα πληθωρισμού κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές του νωπού κρέατος, που εκτοξεύτηκε κατά 7,5%, με το βόειο να σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση 15,7%. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι αυξήσεις είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,5% και 11,8% αντίστοιχα), η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε.
Ακολουθούν μερικές επιπλέον παρατηρήσεις σχετικά με τις πληθωριστικές τάσεις σε συγκεκριμένα είδη:
Χαμηλότερες αυξήσεις σε σύγκριση με την Ε.Ε.:
Αυξήσεις στα ύψη:
Για περισσότερες ειδήσεις και ενημερώσεις, μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα.