Η έρευνα σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της Air India, που διαδραματίστηκε τον προηγούμενο μήνα, εστιάζει στις ενέργειες του πληρώματος του αεροσκάφους. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα με το Boeing 787 Dreamliner.
Σύμφωνα με πρώτες αναφορές που δημοσιεύει η Wall Street Journal, οι διακόπτες που ελέγχουν τη ροή καυσίμου στους κινητήρες είχαν απενεργοποιηθεί, προκαλώντας την απώλεια ώσης αμέσως μετά την απογείωση. Οι πιλότοι χρησιμοποιούν αυτούς τους διακόπτες για να εκκινούν, να σβήνουν ή να επαναφέρουν τους κινητήρες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι διακόπτες αυτοί θα έπρεπε κανονικά να είναι ενεργοποιημένοι κατά τη διάρκεια της πτήσης, και δεν είναι ακόμη σαφές πώς και γιατί απενεργοποιήθηκαν. Πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση μπορεί να ήταν είτε τυχαία είτε σκόπιμη, με αβέβαιο αν υπήρξε προσπάθεια εκ νέου ενεργοποίησης τους.
Αν αυτοί οι διακόπτες ήταν πράγματι απενεργοποιημένοι, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη λειτουργία της γεννήτριας έκτακτης ανάγκης, γνωστής ως ram air turbine (RAT), λίγο πριν το αεροπλάνο καταπέσει σε έναν κοντινό ξενώνα για φοιτητές ιατρικής. Στην τραγωδία αυτή, 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με έναν μόνο επιβάτη να επιβιώνει.
Το Γραφείο Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ινδίας, υπεύθυνο για την έρευνα, αναμένεται να δημοσιεύσει μία προκαταρκτική έκθεση εντός της ημέρας.
Ο αξιωματούχος της Ινδικής πολιτικής αεροπορίας, Murlidhar Mohol, δήλωσε στο NDTV ότι «τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί για την αιτία της συντριβής αυτή τη στιγμή, επειδή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ένα πολύ σπάνιο περιστατικό – δεν έχει συμβεί ποτέ να σβήσουν και οι δύο κινητήρες ταυτόχρονα».
Σύμφωνα με την Air India, ο κυβερνήτης Sumeet Sabharwal είχε πάνω από 10.000 ώρες πτήσης σε αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, ενώ ο συγκυβερνήτης Clive Kunder είχε περισσότερες από 3.400 ώρες.