
Οι τιμές του νωπού κρέατος συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας σημαντικά τα νοικοκυριά σε ένα κρίσιμο στοιχείο της καθημερινής διατροφής.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός παρουσίασε οριακή αύξηση τον Οκτώβριο, φτάνοντας το 2% από το 1,9% του Σεπτεμβρίου, ενώ πέρυσι ήταν στο 2,4%. Ωστόσο, οι τιμές στα νωπά κρέατα ανακλήθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, με ετήσιες αυξήσεις που αγγίζουν το 10,6%. Από το Σεπτέμβριο προς τον Οκτώβριο καταγράφηκαν ανατιμήσεις: +5,3% για το μοσχάρι, +1,6% για το χοιρινό και +3,4% για αρνί και κατσίκι.
Οι κρεοπώλες αναφέρουν ότι οι τιμές στο μοσχάρι αυξάνονται σχεδόν καθημερινά, λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών που περιορίζουν την παραγωγή. Ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, σημείωσε ότι η μέση τιμή για άπαχο μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκκαλο έχει ξεπεράσει τα 16 ευρώ ανά κιλό. Επίσης, οι τιμές των αιγοπρόβειων κρεάτων ανεβαίνουν, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές και η χώρα αντιμετωπίζει κρούσματα ευλογιάς.
Ο κ. Κεσίδης επισήμανε ότι κατά το Πάσχα του 2025, πάνω από 200.000 αμνοερίφια από τη Ρουμανία πωλήθηκαν ως ελληνικά, κάτι που δεν αφορά μόνο τα κρεοπωλεία της γειτονιάς.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, η σύγκριση του Οκτωβρίου 2025 με τον Οκτώβριο 2024 δείχνει αύξηση 10,54% στα φρέσκα κρέατα. Οι ανατιμήσεις αποδίδονται στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και σε επιδημίες που έχουν πλήξει ελληνικές εκτροφές, κυρίως στα αμνοερίφια.
Οι επιπτώσεις του φαινομένου πλήττουν επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το αυξημένο κόστος παραγωγής των τυροκομικών να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης προσφοράς ζώων.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα, με 1,4% τον Σεπτέμβριο του 2025, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει το 3,5% και του ΟΟΣΑ το 5%. Παρά την ευνοϊκή αυτή διάσταση, η γενική τάση της ακρίβειας παραμένει ένα διεθνές και πολυδιάστατο ζήτημα, επηρεαζόμενο από νομοθετικές παραμέτρους και περιβαλλοντικούς κανόνες, ιδίως στον τομέα του βοδινού κρέατος.
Ο συνολικός πληθωρισμός στο 1,9% προέρχεται από τη «συνεισφορά» των τροφίμων μόλις 0,3%. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση, ασχέτως του μεγέθους της, επιβαρύνει τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπου το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Αν και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι θετική, αυτό που απαιτείται είναι οι πολίτες να βιώσουν την αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Είναι απαραίτητο να συνεχιστούν πολιτικές που σκοπεύουν στη συγκράτηση του κόστους ζωής και στον περιορισμό της ακρίβειας, ώστε τα ευνοϊκά αποτελέσματα να φτάσουν στις τσέπες των πολιτών.
Στην ίδια στιγμή, έρευνα της Metron Analysis για την ΟΕΦΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναδεικνύει ότι η ακρίβεια συνιστά τον κύριο πονοκέφαλο για το 71% των πολιτών.
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνει ότι το 76% των πολιτών πιστεύει πως η χώρα κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 70% των νέων δηλώνει ότι δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας λόγω οικονομικών δυσκολιών. Οι πληροφορίες αυτές φανερώνουν μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του υψηλού κόστους ζωής και αναζητά άμεσες λύσεις, ενώ το δημογραφικό ζήτημα αποκτά εθνική διάσταση.