
Οι καταναλωτές παρατηρούν ότι το μοσχαρίσιο κρέας αποκτά χαρακτηριστικά είδους πολυτελείας, με τις τιμές να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας ίσως και τα 20 ευρώ το κιλό μέσα στους επόμενους μήνες. Αντίστοιχες τάσεις καταγράφονται και στα αρνιά και κατσίκια, όπου η έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έχει πυροδοτήσει σοβαρές ελλείψεις και ανατιμήσεις σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στα κρέατα αυξάνονται με ρυθμούς που θυμίζουν δύσκολες περίοδοι πληθωρισμού. Δύο κύριοι παράγοντες επηρεάζουν αυτό το φαινόμενο:
– Η πράσινη μετάβαση και οι πιο αυστηρές ευρωπαϊκές πολιτικές για τις εκπομπές ρύπων, που έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή βοδινού σε πολλές χώρες.
– Η ευλογιά των αιγοπροβάτων, που έχει οδηγήσει σε θανατώσεις άνω των 400.000 ζώων μέσα σε έναν χρόνο, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.
Η Ελλάδα καλύπτει σχεδόν το 80% των αναγκών της σε μοσχαρίσιο κρέας μέσω εισαγωγών, κυρίως από χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς έχει φέρει ανατροπές στις εγχώριες τιμές. Η τιμή παραγωγού έχει φτάσει τα 8,5–9 ευρώ το κιλό, από 5,5–6 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Στον τομέα της λιανικής, το μοσχαρίσιο κρέας πωλείται πλέον από 15 έως 17 ευρώ το κιλό, με τον προηγούμενο χρόνο οι τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 12–13 ευρώ. Οι επαγγελματίες της αγοράς προειδοποιούν ότι η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί στα 20 ευρώ, ειδικά κατά την προετοιμασία για τις εορτές.
Η κατάσταση δεν διαφέρει και στα αμνοερίφια:
– Το πρόβειο κρέας πωλείται τώρα μεταξύ 4,5 και 4,8 ευρώ το κιλό, από 3,5–3,8 ευρώ στο παρελθόν.
– Το αρνί έχει φτάσει στα 9,5 ευρώ το κιλό, από 7,5 ευρώ πριν από την έξαρση της νόσου.
– Στα κρεοπωλεία, οι τιμές για τα παϊδάκια κυμαίνονται μεταξύ 10,5 και 12,5 ευρώ, ενώ τα ολόκληρα αρνιά και κατσίκια πωλούνται στα 16 ευρώ το κιλό, αντί 14 ευρώ το καλοκαίρι.
Ο Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, δήλωσε στο ΕΡΤnews: «Όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα, η αυξημένη ζήτηση για αιγοπρόβατα θα επηρεάσει περαιτέρω τις τελικές τιμές». Οι κρεοπώλες προετοιμάζονται για περίοδο έντονης πίεσης, τόσο σε προμήθειες όσο και σε τιμές προς τους καταναλωτές.