free counter Αυξανόμενη πίεση στις μισθώσεις τύπου Airbnb: Τι σημαίνει για την αγορά | Briefly.gr

Αυξανόμενη πίεση στις μισθώσεις τύπου Airbnb: Τι σημαίνει για την αγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ28 Ιουνίου, 2025

Αυξάνονται οι προκλήσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, με την κυβέρνηση να δείχνει αμετακίνητη όσον αφορά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Οι τελευταίες ενδείξεις είναι σαφείς: δεν θα αρθούν οι περιορισμοί, ενώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις νομικές μορφές στον τομέα αυτό διευρύνονται. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει όχι μόνο την ανανέωση των υφιστάμενων κανόνων, όπως είναι η απαγόρευση έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, αλλά εξετάζει και την πιθανή επέκταση αυτών σε άλλες περιοχές, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Ένα νέο πλήγμα ήρθε με τη διάταξη που προγραμματίζεται να εισαχθεί στον υπό διαβούλευση Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, η οποία προβλέπει ότι κάθε ακίνητο που ενοικιάζεται βραχυχρόνια από νομικό πρόσωπο θα θεωρείται υποκατάστημα. Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση πληρωμής τέλους επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ ανά ακίνητο ή 300 ευρώ για αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Μέσω αυτού του μέτρου, η κυβέρνηση προσπαθεί να επικυρώσει εκ των υστέρων την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (2024/2024), η οποία είχε κατατάξει τις μισθώσεις στον τομέα της επαγγελματικής δραστηριότητας με ξεχωριστή έδρα ανά ακίνητο και είχε επιβάλει το ίδιο τέλος για τις επιχειρήσεις. Αυτή η εγκύκλιος αμφισβητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (Stama Greece), ο οποίος κατάφερε να την αμφισβητήσει ως μη νόμιμη και ακυρωτέα, καθώς δεν είχε κανονιστικό χαρακτήρα ούτε είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Η αντίδραση του κλάδου είναι έντονη. Εκπρόσωποι των εταιρειών θεωρούν τη νέα ρύθμιση μη λογική και υπερβολική, δεδομένου ότι κάθε διαμέρισμα που έχει ΑΜΑ μπαίνει στην κατηγορία υποκαταστήματος, ακόμα και αν είναι μια απλή μίσθωση χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες. Οι επιχειρηματολογίες της κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση της μακροχρόνιας αγοράς ακινήτων φαίνεται να είναι ανεπαρκείς, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εν λόγω περιορισμοί έχουν επαναφέρει κατοικίες στους ενοικιαστές.

Αυτή η κατάσταση εξελίσσεται σε μια χρονική περίοδο που η προσφορά κατοικιών στη μακροχρόνια μίσθωση παραμένει στάσιμη, παρά τη θετική τάση στις οικοδομικές άδειες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση στις άδειες δεν είναι ικανή να καλύψει τη ζήτηση, λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των έργων, περιορισμών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και του υψηλού κόστους κατασκευών. Συγκεκριμένα, οι τιμές σε βασικά υλικά έχουν αυξηθεί έως 7,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, οι προτάσεις για αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων ή κίνητρα για την απελευθέρωση κλειστών κατοικιών παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο χωρίς πρακτικά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, παρ’ ότι οι προκλήσεις παραμένουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων αύξηθηκε από 218.000 το Μάιο του 2024 σε 236.000 φέτος, με μια ανατίμηση 18.000 ακινήτων. Η ανοδική πορεία είναι σταθερή από τον Ιανουάριο, και για πρώτη φορά φέτος, οι διαθέσιμες κλίνες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ήδη από τον Απρίλιο, έναντι του Ιουλίου πέρυσι που είχε σημειωθεί το ίδιο ορόσημο, κατά την τουριστική περίοδο. Αυτό δείχνει ότι οι φορολογικοί και ρυθμιστικοί περιορισμοί δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της αγοράς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει πιο αυστηρά μέτρα.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελληνίδα που διαχειρίζεται τα πιο iconic διαμερίσματα στη Ρώμη (pics+vid)

Hydra Rock: Κινητικότητα για το 5στερο project των 475 εκατ. του Γιάννη Βαρδινογιάννη

Ελληνική Οικονομία: Ζητείται νέο παραγωγικό μοντέλο – Να μη στηρίζεται η ανταγωνιστικότητα σε χαμηλούς μισθούς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...