free counter ΑΑΔΕ: Εξελιγμένη παρακολούθηση σε νταλίκες και εμπορευματοκιβώτια για φοροαποφυγή | Briefly.gr

ΑΑΔΕ: Εξελιγμένη παρακολούθηση σε νταλίκες και εμπορευματοκιβώτια για φοροαποφυγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ27 Ιουνίου, 2025

Η νέα εποχή στον έλεγχο των εμπορευμάτων στην Ελλάδα έφθασε, καθώς καταργούνται οι εποχές όπου τα φορτηγά δρούσαν ανεξέλεγκτα στους αυτοκινητοδρόμους, μεταφέροντας παράνομα προϊόντα και στερώντας από το Δημόσιο σημαντικά έσοδα. Το άρθρο 8 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, εισηγείται τη θεσμοθέτηση ενός καινοτόμου «Συστήματος Παρακολούθησης Επαγγελματικών Οχημάτων και Εμπορευματοκιβωτίων», που υπόσχεται να μεταμορφώσει τη χώρα σε μια γιγάντια «πίστα ελέγχου» για τα φορτηγά και τα φορτία τους.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα εγκατασταθεί στρατηγικά σε σημαντικά σημεία της χώρας, όπως στα σύνορα, στα λιμάνια, στα διόδια και σε σημεία διέλευσης νταλίκων. Κάθε φορτηγό και το φορτίο του θα καταγράφονται αυτόματα και θα παρακολουθούνται με την αξιοποίηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Με την εφαρμογή του νέου Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, η διαδικασία του τελωνείου εισάγει στην ψηφιακή εποχή όλα τα «χαρτιά». Οι πληροφορίες σχετικά με εμπορεύματα, ποσότητες, αξίες και προορισμούς θα αποτυπώνονται και θα ελέγχονται από το Τελωνείο μέχρι τον τελικό προορισμό, καθιστώντας τις ελεύθερες ζώνες και τους τελωνειακούς χώρους περιοχές άμεσου ελέγχου.

Τα τελωνειακά έγγραφα δεν θα συνοδεύουν απλά τα φορτία, αλλά θα πρέπει να συμφωνούν με την online παρακολούθηση του δρομολογίου τους, μέσω του οποίου θα φτάνουν στον νόμιμο παραλήπτη.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει εγκατάσταση συσκευών ελέγχου στα διόδια του εθνικού οδικού δικτύου. Έτσι, αντί να διενεργούνται τυχαίοι έλεγχοι από συνεργεία, κάθε φορτηγό θα παρακολουθείται διαρκώς κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, δημιουργώντας ένα ψηφιακό «αποτύπωμα» της πορείας του.

Η ΑΑΔΕ θα έχει άμεση πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση κάθε φορτίου: Πότε έφυγε από το Τελωνείο, αν ακολούθησε το καθορισμένο δρομολόγιο ή αν παρεκκλίθηκε για να ξεφορτώσει αλλού, π.χ., στον Ασπρόπυργο, και να παράσχει παράνομα εμπορεύματα.

Το σύστημα βασίζεται στη διασύνδεση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού. Αν και δεν παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές πτυχές, είναι σαφές ότι κάθε επαγγελματικό όχημα και εμπορευματοκιβώτιο θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, με σκανάρισμα πινακίδων και καταγραφή της ώρας διέλευσης.

Δισεκατομμύρια σε απώλειες

Πηγές εκτιμούν ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το ζήτημα εντοπίζεται κυρίως σε φορτηγά που δηλώνουν συγκεκριμένο προορισμό, αλλά τελικά ξεφορτώνουν αλλού, αποφεύγοντας έτσι τους απαιτούμενους φόρους.

Δημιουργούνται χαρακτηριστικά παραδείγματα με καύσιμα που εισέρχονται στη χώρα με δήλωση για εξαγΩγή, αλλά παραμένουν στην εσωτερική αγορά χωρίς πληρωμή των αντίστοιχων φόρων. Όμοιες τακτικές παρατηρούνται και με αγροτικά προϊόντα και ρούχα που καταλήγουν στην παράνομη αγορά.

Η σφραγίδα των «χαρτιών»

Το νέο σύστημα δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στη παρακολούθηση. Συνδυάζεται με την ψηφιοποίηση όλων των τελωνειακών παραστατικών, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα που μπορεί να επαληθεύει σε πραγματικό χρόνο τις ποσότητες και τους προορισμούς των εμπορευμάτων.

Η διασταύρωση των πληροφοριών θα επιτρέπει στις τελωνειακές αρχές να εντοπίζουν άμεσες αποκλίσεις και να προβαίνουν σε προληπτικές ενέργειες. Επίσης, θα διασφαλίσει ότι οι ελεγκτές δεν θα μπορούν να αποκλίνουν ή να παραβλέπουν καταστάσεις μέσω ενός κεντρικού «θάλαμου επιχειρήσεων» που λειτουργεί στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η πρόσβαση και διαχείριση των δεδομένων θα είναι υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ, ενώ μπορεί και να παραχωρηθεί σε άλλες υπηρεσίες ή δικαστικές αρχές, πάντα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Για την επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος, ο νόμος αναφέρει την ανάγκη συνεργασίας διάφορων φορέων:

Αποκεντρωμένες διοικήσεις και ΟΤΑ: Οι περιφέρειες και οι δήμοι θα κληθούν να παρέχουν τη στήριξή τους για την εγκατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού με γρήγορες αδειοδοτήσεις.

Διαχειριστές υποδομών: Ως προς την υλοποίηση του έργου, όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να διευκολύνουν την εγκατάσταση, με περιορισμό των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Αυστηρές ποινές

Οι έλεγχοι επιφέρουν βαρύτερες ποινές για όσους επιχειρούν λαθρεμπόριο, όπου οι ποινές διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής, φτάνοντας έως και 180.000 ευρώ!

Για το λαθρεμπόριο καυσίμων, το νέο νομοσχέδιο τροποποιεί τις υπάρχουσες διατάξεις για τα μέτρα “δέουσας επιμέλειας” που πρέπει να τηρούν οι εταιρείες καυσίμων. Περιοδικοί έλεγχοι των πρατηρίων θα είναι υποχρεωτικοί.

Με τις νέες ποινές:

αν οι εταιρείες δεν ενημερώνουν την ΑΑΔΕ για παρανομούντα πρατήρια, το πρόστιμο από 15.000 ευρώ μπορεί να φτάσει στις 45.000 ευρώ ανά πρατήριο.

σε περίπτωση μη διακοπής της τροφοδοσίας καυσίμων, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 15.000 ευρώ ανά παραστατικό και 45.000 ευρώ ανά πρατήριο, αντί των 5.000 ευρώ και 15.000 ευρώ αντίστοιχα.

αν οι εταιρείες δεν αφαιρέσουν εξοπλισμό, το πρόστιμο θα φτάνει τις 90.000 ευρώ ανά πρατήριο, αντί 30.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές διπλασιάζονται και σε περίπτωση νέας υποτροπής, οι εταιρείες θα αποκλείονται από την τροφοδοσία καυσίμων για 6 μήνες σε όλα τα πρατήρια.

Διαβάστε ακόμη 

Υποχρεωτικό POS για IRIS: Στο στόχαστρο όσοι δεν διασυνδέονται

ΕΕ: Συμφωνία για τους κανόνες διαχείρισης προβληματικών τραπεζών χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων

Aegean: Η ζήτηση, τα νέα αεροσκάφη και οι επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...