Ένα βίντεο που αποκαλύπτει τη διαδικασία παραγωγής του χαβιαριού έχει προκαλέσει σοκ και αποστροφή στους θεατές, καθώς η εκτέλεση της διαδικασίας δεν ταιριάζει καθόλου με την εικόνα της πολυτέλειας που συχνά συνοδεύει το προϊόν.
Πολλοί χρήστες στα social media εξέφρασαν την έκπληξή τους, τονίζοντας ότι αρχικά πίστευαν πως οι μέθοδοι συγκομιδής του χαβιαριού ήταν «αστείες», ενώ άλλοι δεν δίστασαν να τις χαρακτηρίσουν «αηδιαστικές». Στο βίντεο, καταγράφεται η διαδικασία που περιλαμβάνει την κοπή των ψαριών για την εξαγωγή του πολυτίμου γόνου, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική ή τη διαδικασία.
Μετά την ανάρτηση του βίντεο στο X, ένας χρήστης αστειεύτηκε με στίχους από το κομμάτι Waitin‘ της Kelela, το οποίο είχε γίνει viral σε προηγούμενη αναφορά στο χαβιάρι. Ένας άλλος χρήστης, γεμάτος απορία, ρώτησε: «Ούτε πλύσιμο ή ξέπλυμα των αυγών; Κατευθείαν καρύκευμα και στο στομάχι;». Ένας τρίτος παραδέχτηκε: «Πίστευα πραγματικά ότι ήταν αστείο όταν το πρωτοάκουσα μικρός».
Caviar anyone?😏 pic.twitter.com/gARuzQrFZD
— Cjay (@ced_jayy) September 15, 2025
Ένας χρήστης απευθύνθηκε μάλιστα στο Grok, το AI bot του X, ρωτώντας εάν η μέθοδος που απεικονίζεται στο βίντεο είναι επικίνδυνη για την υγεία. Το Grok ανέφερε ότι το χαβίρι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, βιταμίνες και πρωτεΐνες, αλλά περιέχει υψηλές ποσότητες νάτριου και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή να περιέχει τοξικές ουσίες, όπως υδράργυρο. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αν δεν καταναλωθεί φρέσκο, εφιστώντας την προσοχή στην μέτρια κατανάλωση.
Αν και οι διατροφικές πληροφορίες είναι ενδιαφέρουσες, πολλοί χρήστες δήλωσαν πως η εικόνα της διαδικασίας ήταν πραγματικά αποθαρρυντική. Το χαβιάρι, παρόλο που θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής πολυτέλειας, είναι στην πραγματικότητα γονιμοποιημένα αυγά οξύρρυγχων και άλλων ψαριών.
Από την παραδοσιακή φορά, η παραγωγή απαιτεί το θάνατο του ψαριού και την χειροκίνητη εξαγωγή του γόνου. Σήμερα, υπάρχουν πιο «φιλικές προς τα ζώα» μέθοδοι όπως το no-kill ή stripping, που αποσκοπούν στη μείωση της ζημιάς στο ψάρι. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί παραγωγοί εξακολουθούν να επιλέγουν να σκοτώσουν το ψάρι, θεωρώντας ότι αυτό εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα του προϊόντος.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ