Στις 19 Αυγούστου, στο εντυπωσιακό κτήμα Château de Carbonnieux, που βρίσκεται στο Léognan κοντά στο Μπορντό της Γαλλίας, ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει για τέταρτη ημέρα. Ο ιδιοκτήτης του κτήματος, Eric Perrin, αναγκάστηκε να κάνει πρόωρη έναρξη φέτος, επιλέγοντας να ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό συνέβη λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που εκτοξεύτηκαν σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου την προηγούμενη εβδομάδα και της έλλειψης νερού, γεγονός που επιτάχυνε την ωρίμανση των καλλιεργειών του, ιδιαίτερα για τα λευκά κρασιά.
Ο Perrin σχολίασε ότι το κλίμα στην περιοχή του, που γειτονεύει με τις ακτές του Ατλαντικού, αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά ολοένα και πιο μεσογειακά, όπως αναφέρει το euronews.gr. «Αυτό το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάνει την περιοχή μας να θυμίζει πλέον πολύ περισσότερο τα μεσογειακά κλίματα», υπογράμμισε. «Αποτέλεσμα, τα λευκά του Château Carbonnieux φέρουν πολύ περισσότερο “μεσογειακή” παρά “ατλαντική” υπογραφή».
### Γιατί τα λευκά κρασιά γίνονται πιο «βαριά»
Η έκθεση των σταφυλιών στο ηλιακό φως επιφέρει αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα. Οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διατήρηση αυτής της αυξημένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα, τα οποία, κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, μετατρέπονται σε αλκοόλη, οδηγώντας έτσι σε κρασιά με υψηλότερη αλκοολική περιεκτικότητα.
Αυτό αναδεικνύει προκλήσεις ειδικά για τα λευκά κρασιά, καθώς οι καταναλωτές συνήθως αποφεύγουν τις επιλογές που ξεπερνούν το 14% αλκοόλ. Στη Γαλλία, οι αυστηροί κανονισμοί που διέπουν τους οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (AOC) καθορίζουν ποια είναι η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.