Σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Deakin, η Αυστραλία χάνει ετησίως περίπου 1.400 γιγαλίτρα νερού λόγω εξάτμισης από φράγματα και ταμιευτήρες, μία ποσότητα ικανή να γεμίσει τρεις φορές το λιμάνι του Σίδνεϊ. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η σπατάλη, πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Αυστραλία εξερευνούν τη λύση των πλωτών ηλιακών εγκαταστάσεων σε λίμνες και ταμιευτήρες. Αυτές οι εγκαταστάσεις όχι μόνο βοηθούν στη μείωση της εξάτμισης καλύπτοντας και δροσίζοντας την επιφάνεια του νερού, αλλά παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια. Στη χώρα, όπου οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο ζεστές και ξηρές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τέτοιες καινοτόμες λύσεις κερδίζουν όλο και περισσότερη προσοχή.
«Η εξάτμιση είναι η πιο σημαντική αιτία απώλειας νερού από τα φράγματα στην Αυστραλία», δηλώνει ο Saman Gorji, ανώτερος λέκτορας στη σχολή ηλεκτρολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Πανεπιστημίου Deakin. Αυτή η απώλεια ξεπερνά ακόμα και τις διαρροές και άλλες αναποτελεσματικότητες των υποδομών, αναφέρει το Bloomberg.
Η Canopy Power, μια εταιρεία που έχει τις ρίζες της στη Σιγκαπούρη και υποστηρίζεται από την TotalEnergies SE και το Gaia Impact Fund, είναι μεταξύ των πρωτοπόρων που εισάγουν αυτή την τεχνολογία στην Αυστραλία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη διάθεση ενός συστήματος που ανέπτυξε η νορβηγική Ocean Sun AS, αναγνωρισμένος ηγέτης στην ανάπτυξη πλωτών ηλιακών λύσεων στη χώρα.
Το σύστημα Ocean Sun διαθέτει πλωτούς δακτυλίους κατασκευασμένους από τροποποιημένο πολυπροπυλένιο, με διάμετρο περίπου 70 μέτρων, που παράγουν περίπου 670 κιλοβάτ ηλιακής ενέργειας. Οι δακτύλιοι είναι επίσης εξοπλισμένοι με αντλίες που συλλέγουν το νερό της βροχής για πρόσθετη αποτελεσματικότητα.
Η Canopy Power βρίσκεται στα σκαριά διαπραγματεύσεων με πέντε εταιρείες κοινής ωφέλειας νερού στη Βικτώρια, και αναμένει να εκκινήσει το πρώτο της έργο στην πολιτεία στα προσεχή μήνες, σύμφωνα με την Mahasti Motazedi, διευθύνουσα σύμβουλο στην Αυστραλία.
Η εγκατάσταση μπορεί να καλύψει περίπου το 70% της επιφάνειας ενός ταμιευτήρα, μειώνοντας την εξάτμιση κατά 55%. Σε αντίθεση με κάποιες προτάσεις πλήρους κάλυψης, που μπορεί να προκαλέσουν ανθίσεις φυκιών, οι πλωτοί δακτύλιοι διατηρούν το νερό καθαρό και ταυτόχρονα μειώνουν την εξάτμιση. Παράλληλα, η παραγόμενη υπερχείλιση ενέργειας από μεγαλύτερα έργα μπορεί να πωλείται στο δίκτυο, σημειώνει η Motazedi.
Η πλωτή ηλιακή ενέργεια ως μέσο μείωσης της εξάτμισης εξετάζεται επίσης σε περιοχές με περιορισμένα αποθέματα γλυκού νερού, όπως οι Μαλδίβες, όπου μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χρημάτων για το νερό. Η Ocean Sun είχε ήδη υλοποιήσει την τεχνολογία της στα ανοικτά των νορβηγικών ακτών και σε υδατοκαλλιέργειες.
Επιπλέον, η τεχνολογία αναλύεται και σε άλλες τοποθεσίες στην Αυστραλία. Η πολιτειακή κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας έχει επενδύσει 2,8 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,8 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα γνωστό ως Great Southern Evaporation Trial, το οποίο διαρκεί 19 μήνες και εξετάζει τη χρήση εκατοντάδων χιλιάδων συνδεδεμένων εξαγωνικών δίσκων – αναπτυγμένων από τη δανέζικη Hexa-Cover ApS – στα φράγματα της πολιτείας.
Διαβάστε ακόμη