Οι ωκεανοί του πλανήτη υπήρξαν το 2023 υπό την επήρεια μιας ανησυχητικής ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς τεράστια θαλάσσια κύματα καύσωνα επηρεάζουν σχεδόν το σύνολο της επιφάνειάς τους, αναδεικνύοντας ρεκόρ τόσο στην ένταση όσο και στη διάρκεια αυτών των φαινομένων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να υποδηλώνει μια κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των ωκεανών, που μπορεί να θίξει τη δυνατότητά τους να επανέλθουν σε στάθμες θερμοκρασίας προτού γίνουν μόνιμα υψηλότερες. Ο Zhenzhong Zeng, επικεφαλής της μελέτης και επιστήμονας γήινων συστημάτων στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε: «Ο ωκεανός πηγαίνει σε ένα νέο φυσιολογικό – αυτό ελέγχει τα πάντα. Μόλις το καταστρέψουμε, τότε ίσως δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω».
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ανωμαλίες θερμοκρασίας του ωκεανού το 2023 επικεντρώθηκαν κυρίως στον Βόρειο Ατλαντικό και σε περιοχές του Ειρηνικού, ενώ η μέση διάρκεια των θερμικών κυμάτων ανήλθε σε 120 ημέρες, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο που καταγράφηκε μεταξύ 1980 και 2023. Το κύμα καύσωνα που παρατηρήθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό, το οποίο άρχισε το 2022, διήρκεσε 525 ημέρες, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο Tianyun Dong, κύριος συγγραφέας της εργασίας και επιστήμονας στο Ανατολικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Κίνας, επεσήμανε ότι «Ο ωκεανός έχει μακρά μνήμη». Τόνισε επίσης τη σημαντική του συνεισφορά στη ρύθμιση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, καθώς αποθηκεύει και απελευθερώνει θερμότητα προοδευτικά. Η απόκριση του ωκεανού στις μακροπρόθεσμες κλιματικές αλλαγές μπορεί να είναι αργή, ωστόσο οι συνέπειές της είναι σημαντικές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μείγμα μετρήσεων, δορυφορικών δεδομένων, και υπολογιστικών μοντέλων για να εξετάσουν τα αίτια και την έκταση της θέρμανσης. Η πιο έντονη αύξηση θερμοκρασίας καταγράφηκε στον τροπικό ανατολικό Ειρηνικό, με θερμοκρασίες 1,63 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον κανονικό μέσο όρο. Αν και το φαινόμενο El Niño πιθανόν να συνέβαλε σε αυτό, δεν παύει να είναι αξιοσημείωτο το εύρος των παραγόντων που επηρεάζουν την κατάσταση σε διάφορες περιοχές.
Ο Zeng επισημαίνει ότι η συσσώρευση τόσων πολλών παραγόντων το 2023, που οδήγησε σε τόσα πολλά ρεκόρ, παραμένει ανεξήγητη, υπονοώντας ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να ενισχύουν η μία την άλλη με τρόπους που ακόμη δεν κατανοούνται πλήρως.
Στους άμεσους κινδύνους από τα θαλάσσια κύματα καύσωνα περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι για τις κοινότητες που εξαρτώνται από την αλιεία, καθώς και η πιθανότητα ενίσχυσης των τυφώνων. Όπως δήλωσε ο Yuntian Chen, ερευνητής μηχανικής στο Ανατολικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Κίνας, «Μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει ισχυρότερους τυφώνες και καταιγίδες κατά μήκος των ακτών».
Δεδομένου ότι το θερμόμετρο των ωκεανών φτάνει σε σημεία καμπής, ορισμένα είδη μπορεί να μην μπορέσουν να επανέλθουν, με ανησυχίες να εκφράζονται για τη βιωσιμότητα μεγάλων κοραλλιογενών υφάλων. Η απώλεια των κοραλλιών μπορεί να μειώσει την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν άνθρακα, επιδεινώνοντας έτσι τη θερμότητα του κλίματος.
Το 2023 σημειώνει το θερμότερο έτος μέχρι σήμερα, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,55 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). Αν και το τρέχον έτος μπορεί να μη σπάσει ξανά το ετήσιο ρεκόρ, αναμένεται να πλησιάσει πολύ.