free counter Corriere della Sera: Πώς Ελλάδα και Πορτογαλία υπερισχύουν οικονομικά των Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία; | Briefly.gr

Corriere della Sera: Πώς Ελλάδα και Πορτογαλία υπερισχύουν οικονομικά των Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ21 Ιουλίου, 2025

Αναλυτική έκθεση της εφημερίδας Corriere della Sera εξετάζει τα αίτια που οδηγούν τις οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας να υπερβαίνουν σε επιδόσεις εκείνες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι κατά τρεις μονάδες χαμηλότερες από αυτές της Γαλλίας και κατά δεκαοκτώ από τις αντίστοιχες της Ιταλίας. Πλέον, οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία θεωρούνται λιγότερο ασφαλείς επενδυτικά σε σύγκριση με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, η οποία προχωρά επιτυχώς και αν και στο παρελθόν είχε χαρακτηρισθεί ο “αδύναμος κρίκος”.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μία γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ιταλία, πρόσφατα επέστρεψε στην ελληνική αγορά.

Η Corriere αναφέρεται επίσης στα λάθη της τρόικας, υποστηρίζοντας ότι «ευθύνεται για πολλές ανεπιτυχείς στρατηγικές», τονίζοντας τους υπερβολικούς δισταγμούς και την επιβολή λιτότητας, αλλά και την εσφαλμένη εκτίμηση της κρίσης, που απέδωσε την ευθύνη σε χώρες που ήδη υπέφεραν, αντί να εξετάσει την ατελή αρχιτεκτονική του ευρώ.

Η εφημερίδα διερωτάται γιατί χώρες που έχουν υποστεί «ταπεινωτική παρέμβαση στην κυριαρχία τους» παρουσιάζουν σήμερα καλύτερους οικονομικούς δείκτες σε σχέση με εκείνες που επέβαλαν τους όρους. Όπως καταδεικνύεται, η Γερμανία αναφέρει μηδενική ανάπτυξη, η Γαλλία 0,6% και η Ιταλία 0,7%, ενώ η Πορτογαλία αναπτύσσεται στο 1,6%, η Ελλάδα στο 2,2% και η Ισπανία στο 2,8%.

Η Corriere προσθέτει ότι, παρά την ανάπτυξη, αυτή δεν είναι «ντοπαρισμένη» από το έλλειμμα, καθώς οι Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία παράγουν πλεόνασμα, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία καταγράφουν επιδείνωση της οικονομίας. Επίσης, τα δημόσια χρέη έχουν μειωθεί στην Ελλάδα και την Πορτογαλία κατά την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη, με την οικονομία να στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, και πάνω από το 25% του πληθυσμού να ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με την Corriere, οι χώρες που υπέστησαν τις πολιτικές της τρόικας φαίνονται λιγότερο εκτεθειμένες στον λαϊκισμό. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι χώρες της Ιβηρικής, καθώς και η Ελλάδα, προχωρούν στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, σε αντίθεση με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο αναλυτής Φεντερίκο Φουμπίνι επισημαίνει ότι μετά την οικονομική κρίση υπήρξε μια ανανέωση στον κρατικό τομέα, εστιάζοντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προέρχεται από ισχυρή οικογένεια και έχει σπουδάσει σε κορυφαία ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ.

Η Corriere καταλήγει με την παρατήρηση ότι στις χώρες όπου οι ηγεσίες είναι κλειστές, η κίνηση προς την πρόοδο αφήνει συνήθως πιο περιορισμένα περιθώρια εξέλιξης, σε αντίθεση με εκείνες που παρουσίασαν ανοικτές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...