free counter Κατοικία: Στον μισό μισθό φτάνουν οι δαπάνες στέγασης σύμφωνα με έρευνες | Briefly.gr

Κατοικία: Στον μισό μισθό φτάνουν οι δαπάνες στέγασης σύμφωνα με έρευνες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ19 Ιουλίου, 2025

Σημαντική αύξηση στη στεγαστική επιβάρυνση καταγράφει η Ελλάδα, με όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματος των νοικοκυριών να διατίθεται για κατοικία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσοστό του συνολικού κόστους στέγασης σε σχέση με το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα για ενοικιαστές με ελεύθερη μίσθωση ανέρχεται στο 37,5% το 2023, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 26,4%. Για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, η αναλογία αυτή ξεπερνά το 48%.

Επιπλέον, το price-to-income ratio, το οποίο αποτυπώνει τη σύνδεση του κόστους αγοράς στέγης με τα ετήσια εισοδήματα, δείχνει ανοδικές τάσεις, φτάνοντας το 7,8 το 2023, σε σύγκριση με το 6,4 το 2017. Αυτή η αυξητική τάση σηματοδοτεί μια όλο και πιο δύσκολη κατάσταση για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ιδιοκτησία.

Η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα έντονη για τις ευάλωτες ομάδες, καθώς σχεδόν το 30% των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα καταναλώνει σχεδόν το μισό τους εισόδημα για τη στέγαση. Αυτό το ζήτημα πλήττει κυρίως τους ενοικιαστές, δεδομένου ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης παραμένει υψηλό αλλά παρουσίαζει συρρίκνωση, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την αύξηση των ενοικίων, τα οποία έχουν δείξει συνέχεια ανοδικές τάσεις από το 2018 έως το 2023 για όλες τις κατηγορίες κατοικιών. Το κόστος διαβίωσης αυξάνεται και για όσους πληρώνουν στεγαστικά δάνεια, με την αναλογία δαπάνης προς εισόδημα να πλησιάζει το 32%, κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας για τη στήριξη της στέγασης παραμένουν εκ των χαμηλότερων στην Ευρώπη, μόλις 0,1% του ΑΕΠ για το 2022, γεγονός που εντείνει την ήδη δύσκολη κατάσταση των νοικοκυριών.

Η υψηλή στεγαστική επιβάρυνση έχει άμεσες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Οι οικογένειες αναγκάζονται να μειώσουν τις υπόλοιπες δαπάνες τους, καθώς οι ανάγκες για κατοικία είναι αναγκαίες και μη αναστρέψιμες. Η ηχηρή αυτή δαπάνη συμβάλλει στην περιορισμένη δυνατότητα αποταμίευσης, επηρεάζοντας συνολικά τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Η ανάλυση της Τράπεζας δείχνει ότι η Ελλάδα έχει σημαντική απόκλιση από άλλες χώρες της ΕΕ σχετικά με τα επίπεδα «προσιτής» στέγασης. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, το ποσοστό για τους ενοικιαστές κυμαίνεται από 20% έως 28%, ενώ στην Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από το 35% από το 2018 και μετά. Ο λόγος τιμής προς εισόδημα στην Ελλάδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ και έχει ενταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς ανάλογη αύξηση στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών.

Αναφορές καταλήγουν στην επισήμανση ότι η στεγαστική επιβάρυνση στη χώρα μας αποκτά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, καθώς υπάρχει ταυτόχρονη αύξηση του κόστους στέγασης και στασιμότητα ή επιβράδυνση στα εισοδήματα. Αυτή η κατάσταση περιορίζει δραστικά την πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και καθιστά την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης πιο επιτακτική από ποτέ.

Διαβάστε ακόμη

CNBC: Οι δασμοί 30% του Τραμπ στην Ευρώπη απειλούν με εξόντωση τους εξαγωγείς – Από το ιρλανδικό ουίσκι έως τα ιταλικά τυριά

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 21 έως 25 Ιουλίου

Σκαθάρια σε μοναστηριακή βιβλιοθήκη: Αγώνας για να σωθούν βιβλία 1.000 ετών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...