free counter Δυστυχώς, Ευρώπη και Ελλάδα υποφέρουν από καταστροφικές πυρκαγιές, εκατομμύρια στρέμματα κατεστραμμένα. | Briefly.gr

Δυστυχώς, Ευρώπη και Ελλάδα υποφέρουν από καταστροφικές πυρκαγιές, εκατομμύρια στρέμματα κατεστραμμένα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ19 Ιουλίου, 2025

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκαλούν φέτος οι πυρκαγιές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το euronews, οι συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών περιλαμβάνουν ακραία κύματα καύσωνα, παρατεταμένη ξηρασία και κακή δασική διαχείριση, με πάνω από 232.000 εκτάρια (2,32 εκατ. στρέμματα) να έχουν ήδη καταστραφεί. Οι περιοχές που επηρεάζονται συνεχώς διευρύνονται, καθώς το καλοκαίρι είναι ακόμη στην αρχή, και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής νιώθονται έντονα.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου, η έκταση των καμένων περιοχών στην Ευρώπη σχεδόν ισούται με το σύνολο του Λουξεμβούργου. Πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) αποκαλύπτουν ότι οι καμένες εκτάσεις έχουν φτάσει περίπου τις 231.539 εκτάρια (2,32 εκατ. στρέμματα), ξεπερνώντας κατά 119% τον μέσο όρο, που φτάνει τα 105.586 εκτάρια (1,06 εκατ. στρέμματα) για την ίδια περίοδο.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δασικές πυρκαγιές

Τα νέα δεδομένα του EFFIS δείχνουν ότι οι εβδομαδιαίοι δείκτες πυρκαγιών είναι σημαντικά πιο υψηλοί από τον μέσο όρο του παρελθόντος. Από την αρχή του καλοκαιριού έχουν καταγραφεί 1.230 πυρκαγιές, πολύ περισσότερες από τις 478 που ήταν ο μέσος όρος. Η αύξηση αυτή είναι κυρίως αισθητή στους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, με θερμές και ξηρές συνθήκες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη να συμβάλλουν στην ασυνήθιστη καύση εκτάσεων.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί την έξαρση αυτών των φαινομένων, με τις αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις. Συνεπώς, τα δάση υποφέρουν από ξηρασία και γίνονται πιο επιρρεπή σε πυρκαγιές.

Μέχρι τις 16 Ιουλίου, οι εκτιμώμενες εκπομπές άνθρακα από τις φετινές πυρκαγιές στις χώρες της Ε.Ε. ανέρχονται σε 1,9 μεγατόνους, σύμφωνα με τον Mark Parrington, ανώτερο επιστήμονα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS). Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων του Παγκόσμιου Συστήματος Εξομοίωσης Πυρκαγιών (GFAS) της CAMS.

Οι εκπομπές αυτές τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο, καθιστώντας τα δάση ακόμα πιο εύφλεκτα, με αποτέλεσμα οι μελλοντικές πυρκαγιές να είναι πιο καταστροφικές.

Πρόσφατες φωτιές έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, με τουλάχιστον τρεις θανάτους να έχουν επιβεβαιωθεί στην Τουρκία. Στην Καταλονία, εφαρμόζονται αυστηροί περιορισμοί, ενώ γύρω από τη Μασσαλία στη Γαλλία οι καταστροφές είναι σοβαρές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι φετινές πυρκαγιές έχουν φτάσει στο ψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 22 χρόνων, κυρίως λόγω των μεγάλων συμβάντων στη Σκωτία. Επίσης, η Ρουμανία βρίσκεται σε κακή θέση, καθώς η έκταση που έχει καεί φέτος σχεδόν τετραπλασιάζεται σε σχέση με τους μέσους όρους των προηγούμενων ετών, φτάνοντας τα 123.000 εκτάρια (1,23 εκατ. στρέμματα) έως το 2025.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Φωτιά στην Τουρκία © EPA/MERT CAKIR

Κατάσταση των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η χώρα, που παραδοσιακά θεωρείται ευάλωτη στις δασικές πυρκαγιές, δέχεται κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο καίριες επιθέσεις από αυτές, με τις πυρκαγιές να είναι πιο συχνές και πιο έντονες σε πολλές περιοχές.

Η αρχή του καλοκαιριού σφραγίστηκε από μια μεγάλη φωτιά στη Χίο, στις 22 Ιουνίου. Η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα, αναγκάζοντας τις αρχές να στείλουν μηνύματα εκκένωσης στις περιοχές Παρυφές, Γιαλούρικα, Παναγία Βοήθεια, Άγιος Παντελεήμονας και Καστρομηνάς, λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν τα 8 μποφόρ. Ο δήμος Χίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 22 Ιουλίου.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Πυρκαγιά στη Χίο © ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ/EUROKINISSI

Στις 2 Ιουλίου, μια άλλη φωτιά ξέσπασε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, επεκτεινόμενη γρήγορα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Ανάγκη να βοηθήσουν οι λιμενικές αρχές και πολίτες για να απομακρύνουν κόσμο από παραλίες που απειλούνταν.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πυρκαγιά στην Αχλιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025
© ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Λίγες ημέρες μετά, στις 4 Ιουλίου, υπήρξε φωτιά στο Κορωπί, με τα πρώτα σπίτια να κινδυνεύουν. Περισσότεροι από 800 κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

Φωτιά στο Κορωπί © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ακολούθησε στις 9 Ιουλίου ένα σοβαρό περιστατικό στον Ωρωπό, όπου οι φλόγες έφτασαν σε ύψος άνω των 20 μέτρων, καθιστώντας την κατάσταση ανεξέλεγκτη για πολλές ώρες.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

Φωτιά στον Ωρωπό © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Αν και τα μέτωπα έχουν σβήσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οι ζημιές οφείλονται σε δεκάδες χιλιάδες εκτάρια καμένης γης, μοιράζοντας καταστροφή σε σπίτια και υποδομές, με χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώνουν τα σπίτια τους. Η φυσική ισορροπία κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο, καθώς νέες εστίες εκδηλώνονται καθημερινά, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...