Αρχαία ευρήματα που αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας έχουν εντοπιστεί στις όχθες της λίμνης Οχρίδα στην Αλβανία. Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, αποτελούμενη από ερευνητές της Ελβετίας και της Αλβανίας, θεωρεί ότι έχει βρει τον παλαιότερο ανθρώπινο οικισμό που έχει χτιστεί πάνω σε ευρωπαϊκή λίμνη, ανακαλύπτοντας αποδείξεις για μια οργανωμένη κοινότητα κυνηγών και αγροτών που ζούσε πριν από 8.000 χρόνια.
Οι αρχαιολόγοι ξοδεύουν καθημερινά πολλές ώρες κατασκευάζοντας ανασκαφές σε βάθος περίπου τριών μέτρων κάτω από το νερό, προσπαθώντας να ανασυστήσουν τον οικισμό. Ανασύρουν ξύλινους πασσάλους που στήριζαν τα σπίτια, καθώς και υπολείμματα οικόσιτων και άγριων ζώων, καθώς και πολύτιμες αντικείμενα από χαλκό και κεραμικά.
Ο Άλμπερτ Χάφνερ από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης τόνισε ότι, ενώ υπάρχουν παρόμοιοι οικισμοί στις Άλπεις και τη Μεσόγειο, οι ευρήματα από το χωριό Λιν χρονολογούνται παλαιότερα, προσδιοριζόμενα μεταξύ 6.000 και 8.000 ετών. «Δεδομένου ότι η κοινότητα ζούσε κάτω από το νερό, το οργανικό υλικό έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, παρέχοντας πληροφορίες για τη διατροφή και την καλλιέργεια των ανθρώπων αυτών», δήλωσε ο Χάφνερ σύμφωνα με το Reuters.
Η λίμνη Οχρίδα, που βρίσκεται στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, θεωρείται η παλαιότερη ευρωπαϊκή λίμνη, με ηλικία που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο χρόνια. Η χρονολογία των ευρημάτων καθορίζεται με μεθόδους ραδιοχρονολόγησης και δενδροχρονολόγησης, με πάνω από χίλια δείγματα ξύλου να έχουν συλλεχθεί έως τώρα. Ο οικισμός φαίνεται ότι ανάπτυσσε μια κοινότητα που μπορούσε να διαβιώσει αρκετές εκατοντάδες άτομα και καλύπτει περίπου έξι εκτάρια, ενώ μέχρι σήμερα έχει ανασκαφεί μόνο το 1% της έκτασης.
Ο Χάφνερ επισήμανε τη σημασία των ευρημάτων, καθώς δείχνουν ότι οι κάτοικοι της λίμνης έπαιξαν ρόλο στη διάδοση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. «Συνεχίζαν να ασχολούνται με το κυνήγι και τη συλλογή, αλλά το κύριο εισόδημά τους προερχόταν από τη γεωργία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αλβανός αρχαιολόγος Adrian Anastasi εκτίμησε ότι η πλήρης εξερεύνηση της περιοχής μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες. «Από τις συνήθειες τους στη διατροφή, το κυνήγι και την αρχιτεκτονική τους, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήταν ιδιαίτερα ευφυείς για την εποχή τους», δήλωσε ο Anastasi.