Η παρουσία της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες αυξάνεται, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες. Υπολογίζεται ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να επεκταθεί και στις ακτές της Αττικής εάν η κατάσταση συνεχιστεί. Οι πολίτες και κυρίως οι λουόμενοι επιθυμούν σαφείς πληροφορίες και προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στις παραλίες.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτού του είδους μέδουσας έχουν παρατηρηθεί στον Παγασητικό Κόλπο, με παρατηρήσεις εξάπλωσης προς τη Βόρεια Εύβοια, τη Χαλκίδα και τις Βόρειες Σποράδες, όπου επιβεβαιωμένες εμφανίσεις καταγράφηκαν στη Σκιάθο και τη Σκόπελο.
Συστάσεις για τις μωβ μέδουσες από τον ΕΟΔΥ
Αν και το τσίμπημα της μωβ μέδουσας δεν θεωρείται επικίνδυνο για την πλειονότητα των ανθρώπων, η προσοχή είναι απαραίτητη για τους λουόμενους ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν τσιμπήματα.
Αυτό το είδος μέδουσας, ενσωματωμένο στην οικογένεια των Πελαγιδών, είναι μικρού μεγέθους με χαρακτηριστικά χρώματα και κεντριά που βρίσκονται τόσο στα πλοκάμια όσο και στο καμπανοειδές σώμα της — ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Οι πόνοι από τα τσιμπήματα είναι συχνά έντονοι και ενδέχεται να διαρκέσουν, αν και δεν θεωρούνται επικίνδυνα.
Από τον ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι οι νηματοκύστες της μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο και αίσθηση καψίματος στο δέρμα, ενώ σε ευπαθείς ομάδες μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως δερματικές βλάβες ή καρδιολογικές και νευρολογικές επιπλοκές.
Πιθανά συμπτώματα μετά από επαφή:
Οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος:
Μην:
Πρέπει:
Διαβάστε επίσης