Εάν έχεις ζήσει κοντά στη θάλασσα ή έχεις επισκεφθεί κάποια παράκτια περιοχή, είναι σίγουρο ότι έχεις ακούσει τον ήχο μιας ναυτικής κόρνας. Αυτή η ενέργεια δεν είναι άσχετη – αποτελεί μέρος ενός αρχαίου κώδικα επικοινωνίας που μπορεί να σώσει ζωές.
Η χρήση της κόρνας στα πλοία αποτελεί παράδοση που κρατά αιώνες και παραμένει απαραίτητο εργαλείο για την πλοήγηση στα ύδατα. Σε αντίθεση με τα κορναρίσματα στους δρόμους από οχήματα, τα ηχητικά σήματα στο ναυτικό περιβάλλον φέρουν συγκεκριμένες έννοιες.
Όπως αναφέρεται στο ναυτικό εγχειρίδιο Boat Ed, η σύντομη κόρνα έχει διάρκεια περίπου ενός δευτερολέπτου, ενώ η παρατεταμένη διαρκεί από τέσσερα έως έξι δευτερόλεπτα. Οι σύντομες κόρνες κάνουν τη δουλειά των φλας στα αυτοκίνητα:
Επιπλέον, εάν ακούσεις μία παρατεταμένη κόρνα ακολουθούμενη από τρεις σύντομες, αυτό σημαίνει ότι το πλοίο ετοιμάζεται να αποπλεύσει από το λιμάνι και εκτελεί όπισθεν. Αυτή η συνδυασμένη χρήση από ηχητικά σήματα εφαρμόζεται κατά την απομάκρυνση από τον ντόκο.
Στις αρχαίες εποχές της ναυσιπλοΐας, οι ναυτικές ομάδες χρησιμοποιούσαν καμπάνες, σημαίες και χειρονομίες για να μεταδώσουν μηνύματα – μέθοδοι που ωστόσο ήταν αποτελεσματικές μόνο σε μικρές αποστάσεις. Η πραγματική επανάσταση συντελέστηκε με την εισαγωγή της ατμοκίνησης στα τέλη του 18ου αιώνα, οδηγώντας στη χρήση ατμοσφυρίχτρων για πρώτη φορά.
Στην αρχή του 20ού αιώνα, τα πνευματικά κέρατα (air horns) εμφανίστηκαν, προσφέροντας ισχυρότερο και πιο ευκρινή ήχο, καλύπτοντας έτσι μεγαλύτερες αποστάσεις – και από τότε καθιερώθηκαν ως αναγκαίος εξοπλισμός στα πλοία.
Σήμερα, οι κανονισμοί περί των ηχητικών σημάτων στα πλοία είναι αυστηρά καθορισμένοι από το νόμο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ (USCG), όλα τα σκάφη κάτω των 20 μέτρων υποχρεούνται να διαθέτουν συσκευή παραγωγής ήχου (κόρνα ή σφυρίχτρα), προκειμένου να δηλώνουν την παρουσία τους και τις προθέσεις τους.
Ωστόσο, πολλές θαλάσσιες ατυχήματα συμβαίνουν λόγω λανθασμένης χρήσης ή κακής ερμηνείας των ηχητικών σημάτων, γεγονός που καταγράφουν αναφορές που αναφέρονται σε πηγές όπως το Boss Horn.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ