free counter Σφοδρές φορολογικές αυξήσεις στα τσιγάρα και «συλλογή» εσόδων για το Ταμείο Άμυνας από την ΕΕ | Briefly.gr

Σφοδρές φορολογικές αυξήσεις στα τσιγάρα και «συλλογή» εσόδων για το Ταμείο Άμυνας από την ΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14 Ιουλίου, 2025

Από χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων καπνιστών θα χρηματοδοτηθεί το νέο ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, με ποσό που ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κομισιόν εντείνει την αντεπίθεση της κατά των καπνικών προϊόντων, όπως παρουσίασε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τον περασμένο Ιούνιο. Όμως, οι επιπτώσεις θα είναι διπλές: προγραμματίζεται η επιβολή εξαιρετικά υψηλών φόρων στα τσιγάρα, με στόχο την αύξηση της τιμής τους, προκειμένου να φτάσουν κοντά στα επίπεδα που πληρώνουν οι καταναλωτές στη Βόρεια Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 15 χώρες, με την Γαλλία και την Ολλανδία να ηγούνται.

Δεν σταματά όμως εδώ η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το newmoney.gr, σχεδιάζεται η άντληση εσόδων από τους νέους φόρους, ώστε να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με 14 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ReArm EUROPE.

Η Μάχη για τα 14 δισ.

Η κρίσιμη συζήτηση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, με πρώτο θέμα τις πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες πιθανόν να προέρχονται από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καπνικά και ρυπογόνα προϊόντα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή πηγή εσόδων για το ReARM EU.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον εγκριθεί, θα επιφέρει συνολικές αυξήσεις 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέρχονται από τις τσέπες των καπνιστών. Σύμφωνα με έγγραφα της Επιτροπής, οι προβλεπόμενες αυξήσεις θα είναι δραματικές:

  • Μέση αύξηση: 41%
  • Τσιγάρα: έως 94%
  • Στριφτός καπνός: 24%
  • Πούρα: έως και 300% σε ορισμένες χώρες

Αυτά τα ποσά δεν θα εισπράττονται πια από τα κρατικά ταμεία των χωρών των καπνιστών, καθώς θα διοχετεύονται στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση του ReARM EU.

Ο κίνδυνος για τις χώρες του Νότου

Οι επιπτώσεις για χώρες όπως η Ελλάδα θα είναι σοβαρές. Εκτός από την απώλεια εσόδων, υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός, να ενταθεί το λαθρεμπόριο και να χαθούν θέσεις εργασίας και επενδύσεις στον τομέα της καπνοποίησης.

Ακόμη και αν οι αυξήσεις φόρων αποφέρουν 14 δισ. ευρώ, αυτά τα χρήματα τελικά θα κατευθυνθούν σε χώρες που χρηματοδοτούν στρατιωτικές προμήθειες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που πάλι προμηθεύονται στρατιωτικό υλικό.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία, βρίσκεται σε άμυνα απέναντι στις πιέσεις του «μπλοκ των 15». Η στάση των Επιτρόπων από αυτές τις χώρες, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, θα είναι καθοριστική σε μια περίοδο οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Νέες προκλήσεις για την οικονομία

Αν εγκριθούν οι προτεινόμενες αλλαγές, πολλαπλές συνέπειες αναμένονται:

  • Για τους καταναλωτές: Οι χώρες του Νότου θα κληθούν να υιοθετήσουν φορολογικούς συντελεστές της Βόρειας Ευρώπης, χωρίς να έχουν αντίστοιχο βιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να αυξήσει τη φορολογία στα τσιγάρα κατά 150%, με πιθανές επιβαρύνσεις της τιμής κατά 2 ευρώ ανά πακέτο.

  • Για τις επενδύσεις: Η Ελλάδα, η οποία παράγει και εξάγει καπνικά προϊόντα, θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της και στις ξένες επενδύσεις.

  • Για την αγορά: Οι κατευθυνόμενοι φόροι ενδέχεται να ενισχύσουν το λαθρεμπόριο, δεδομένου ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήδη βιώνουν την απώλεια εσόδων από καπνικά προϊόντα.

Η κατάσταση μοιάζει να είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς ορισμένα κράτη μπορεί να στραφούν σε πιο επικίνδυνες ή παράνομες μορφές καπνικών προϊόντων.

Για περισσότερες ειδήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...