Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, χαρακτήρισε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής πόλης» στη Γάζα ως «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Δήλωσε ότι η πρόθεση πίσω από τη συγκεκριμένη περιοχή, που προγραμματίζεται να ενσωματώσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, είναι να περιορίσει την ελευθερία των Παλαιστινίων, αποκλείοντας την έξοδό τους από αυτή.
Ο υπουργός Άμυνας, Γιούβαλ Κατζ, επιβεβαίωσε ότι έχει δώσει εντολή για προώθηση των σχεδίων αυτών, τα οποία θα κατασκευαστούν στα ερείπια της πόλης Ράφα. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για σχέδιο μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
«Είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λυπάμαι. Αν αυτοί οι Παλαιστίνιοι απελαθούν στη νέα ‘ανθρωπιστική πόλη’, τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτό αποτελεί μέρος μίας εθνοκάθαρσης», δήλωσε ο Όλμερτ στο The Guardian.
Απαντώντας σε αυτά τα σχόλια, το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί του Όλμερτ είναι απαράδεκτοι και ο χαρακτήρισε «καταδικασμένο σε κακούργημα που ντροπιάζει το Ισραήλ». Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Εκκενώνουμε αμάχους. Η Χαμάς τους εμποδίζει».
Ο Όλμερτ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός το 2006-2009, έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν έντονη κριτική στην πολιτική του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και έχει εκφράσει την αδυναμία του να υπερασπιστεί το Ισραήλ από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
Τα τελευταία σχόλια του Όλμερτ εντείνουν τη συζήτηση αναφορικά με τις προθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς η σύγκριση με ναζιστικά στρατόπεδα θεωρείται ιδιαίτερα σοφή. «Όταν κτίζουν ένα στρατόπεδο όπου σχεδιάζουν να ‘καθαρίσουν’ περισσότερο από το μισό της Γάζας, τότε η αναγκαία ερμηνεία είναι ότι αυτό δεν έχει σκοπό να σώσει τους Παλαιστίνιους, αλλά να τους απελάσει», ανέφερε.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, πάνω από 58.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της σύγκρουσης, δείχνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε τα σχέδια του Κατζ, ισχυριζόμενος ότι στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των ακραίων επιδιώξεων του κυβερνητικού συνασπισμού. Ανάλογα με τις αντιδράσεις από τους σχετικούς φορείς, το σχέδιο του Κατζ θεωρείται ως προοίμιο για εγκλήματα πολέμου εάν εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα.