Επικείμενη αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία αναμένεται να προσφέρει επιδότηση που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2032, στοχεύοντας στην ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και στην τόνωση της οικονομίας και των περιφερειακών κοινωνιών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026. Το επενδυτικό πακέτο υπόσχεται τεράστιες αλλαγές για τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας.
Από το 2026-2027 και στο εξής:
Τα Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων είναι οι τρεις πυλώνες των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που χρηματοδοτούνται από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Στόχος τους είναι η επένδυση σε ενεργειακές αναβαθμίσεις και η στήριξη του εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας, με γνώμονα την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές μορφές ενέργειας, χωρίς αποκλεισμούς, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα επηρεάσουν με άμεσο τρόπο περίπου 1,5 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά και 75 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε υποστήριξη με κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια.
Η κύρια καινοτομία του νέου προγράμματος αφορά την αναμόρφωση της διαδικασίας υλοποίησης των ενεργειακών αναβαθμίσεων. Αντί για τις αποτελεσματικές διαδικασίες του «Εξοικονομώ», οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιούνται μέσω προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, διευκολύνοντας την πιστοποίηση και επιταχύνοντας την υποστήριξη για τους ευάλωτους πολίτες, χωρίς να μειώνονται οι επιδοτήσεις.
Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η συμμετοχή των εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs), οι οποίες θα χρηματοδοτούν την αναβάθμιση κατοικιών και θα ανταμείβονται σύμφωνα με την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Στον τομέα αυτό προγραμματίζεται κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2032, με στόχο τη μόνιμη μείωση των λογαριασμών.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ηλιακών θερμοσιφώνων και φωτοβολταϊκών, δίνοντας νέα ώθηση στην αγορά και το εμπόριο. Επίσης, θα διατηρηθούν επιδόματα θέρμανσης για νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, ενώ οι δικαιούχοι της υποστήριξης θα επεκταθούν από 300.000 σε 600.000 ή και 1 εκατομμύριο.
Η πρωτοβουλία για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:
Με προγραμματισμένα 757 εκατομμύρια ευρώ, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού ευελπιστεί να εξηλεκτρίσει τη βαριά βιομηχανία, με επιχορηγήσεις για νέες τεχνολογίες. Οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να απολαμβάνουν επιδοτήσεις έως 70% για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και ενεργειακή αναβάθμιση.
Παράλληλα, προωθούνται έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ιδιαίτερη ένταση δίδεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων.
Η στρατηγική οδηγεί στην προστασία των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με υποστήριξη που εκτείνεται από φθηνότερη ενέργεια έως βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο με χρηματοδότηση 4,7 δισ. ευρώ θα παρέχει ενίσχυση στους εργαζόμενους πριν από την εφαρμογή του φόρου άνθρακα το 2026-2027.
Στο τραπέζι τίθενται:
Το πρόγραμμα θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις δημόσιες μεταφορές με έργα που περιλαμβάνουν:
Παράλληλα, επιδοτείται η μετασκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, η δημιουργία ποδηλατόδρομων και η αύξηση προσβασιμότητας σε σταθμούς ΜΜΜ.
Η αίσθηση της επανάστασης έρχεται και στον τομέα της Εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά μαθητών με αναπηρία και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων.
Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις!