Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, σε μια κίνηση προκειμένου να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στους πολίτες, προγραμματίζει να διευρύνει τη δυνατότητα υποβολής καταγγελιών σε τομείς πέρα από την προμήθεια ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ πρόκειται να επιτρέψει στους πολίτες να καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές σχετικές με την προμήθεια νερού. Η ψηφιακή πλατφόρμα του Ελληνικού Ενεργειακού Διαμεσολαβητή – ENOMOS, που λειτουργεί ήδη 17 μήνες, έχει αποδειχθεί χρήσιμη στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών στις υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η ΡΑΑΕΥ αντεπεξέρχεται και στους ελέγχους κατά πόσο οι προμηθευτές τηρούν τις συστάσεις που τους έχει απευθύνει κατά καιρούς. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή σκοπεύει να προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα παρακολούθησης της συμμόρφωσης των προμηθευτών στις προτάσεις τους, επιδιώκοντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
Η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία του 2024. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν, μεταξύ άλλων, αμφισβητήσεις χρεώσεων, ρήτρας και ασάφειας στους λογαριασμούς τους. Στόχος του ενεργειακού μεσολαβητή είναι να διευκολύνει τη συμφιλίωση μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. Από την αρχή του 2025, 150 αιτήματα έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα ENOMOS, με τους καταναλωτές να απαιτούν πρώτα να απευθυνθούν στους προμηθευτές τους. Πολλά από αυτά τα αιτήματα μεταφέρονται και στην πλατφόρμα της Myrae, φθάνοντας έτσι σε χιλιάδες υποθέσεις. Από τα 150 αιτήματα που παραλήφθηκαν, οι περισσότερες αναφερόταν σε υπερβολικές χρεώσεις λόγω κυμαινόμενων τιμολογίων, ενώ άλλες καταγγελίες αφορούσαν καθυστερήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ στην παροχή υπηρεσιών.
Όταν ένα αίτημα φτάνει στην ENOMOS, η υπηρεσία επικοινωνεί με τον προμηθευτή για να διερευνήσει το θέμα. Αφού λάβει απάντηση, ενημερώνει τον καταναλωτή και επαγρυπνεί για τη δυνατότητα συμφωνίας των δύο μερών. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ρυθμιστική Αρχή προχωρά σε σύσταση.
Για το 2024, ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής έχει εκδώσει 67 συστάσεις, από τις οποίες οι 45 (67%) ήταν υπέρ των καταναλωτών, ενώ 22 (33%) υπέρ των προμηθευτών. Επιπλέον, σε περίπου 20% των διαφορών (57 αιτήματα), οι εμπλεκόμενοι κατέληξαν σε φιλική επίλυση χωρίς την ανάγκη σύστασης. Το ποσοστό των συστάσεων υπέρ των καταναλωτών υποδεικνύει ότι η ενημέρωση και η διαχείριση των λογαριασμών από τους προμηθευτές συχνά δεν είναι ικανοποιητική.
Διαβάστε ακόμη: