Αφού οι ξαπλώστρες έχουν καταλάβει αυθαίρετα τις παραλίες, έρχεται η σειρά των τραπεζιών να «καταπιούν» δημόσιες πλατείες, πεζόδρομους και πεζοδρόμια. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση παρουσιάζει το MyStreet, μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο τις παράνομες καταλήψεις δημόσιων χώρων από επιχειρήσεις εστίασης.
Η υποδομή της πλατφόρμας στηρίζεται στο Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων, το οποίο χαρτογραφεί τις νόμιμες παραχωρήσεις δημόσιου χώρου για εγκαταστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και τις παραβάσεις που καταγράφουν οι πολίτες. Όλες οι άδειες και οι καταγγελίες θα αποτυπώνονται σε έναν χάρτη, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες όπως ονόματα, διευθύνσεις, ΑΦΜ, ημερομηνίες και εμβαδά. Οι καταγγελίες, είτε ανώνυμες είτε επώνυμες, θα σημειώνονται στο χάρτη με αντίστοιχα στοιχεία για την παραβίαση.
Η ανάγκη για αυτό το εργαλείο προκύπτει από μια Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αποκαλύπτει ότι το 50% των καταστημάτων λειτουργεί χωρίς άδεια, ενώ ένα επιπλέον 25% διαθέτει άδεια που υπερβαίνει το παραχωρηθέν εμβαδόν. Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά, αναδεικνύοντας ένα ευρύ φάσμα ανομίας που λανθασμένα φαίνεται να γίνεται ανεκτό από τις δημοτικές αρχές.
Η Έκθεση φέρνει στο φως ότι πολλοί δήμοι δεν τηρούν ηλεκτρονικό μητρώο ή, όταν υπάρχει, αυτό δεν χρησιμοποιείται. Το νόμο έχει δείξει τις αδυναμίες του και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για χώρο που προκύπτουν από πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο έλεγχος είναι σπάνιος, με την δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού. Πολλοί δήμοι προχωρούν στην έγκριση αδειών «κατά παραγγελία» επιχειρήσεων, χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά και χωρίς αυτοψία, αγνοώντας συχνά ακόμη και την βασική οριοθέτηση των παραχωρουμένων χώρων.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πολλές άδειες εγκρίνονται με φωτογραφίες που δείχνουν ήδη τοποθετημένα – αυθαίρετα – τραπεζοκαθίσματα, χωρίς να τηρείται ούτε η ελάχιστη υποχρέωση για λωρίδα ελεύθερης διέλευσης πεζών 1,50 μ., όπως απαιτεί ο νόμος.
Αναφορικά με τα πρόστιμα, τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα απογοητευτικά. Το 2023, από τα 2.172.986,91 ευρώ που βεβαιώθηκαν για παραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, μόλις 50.722,04 ευρώ έχουν εισπραχθεί στο ταμείο, ποσοστό λιγότερο από το 2,5%. Η αυθαιρεσία αποφέρει κέρδη, όχι όμως για τους παραβάτες.
Διαβάστε ακόμη
Μύκονος: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με… νέα σφυριά για βίλες και οικόπεδα (pics)
Ελλάδα και Ιταλία βίοι αντίθετοι στην τραπεζική ενοποίηση (πίνακες)
Κώστας Γεράρδος: Οι νέες επενδύσεις που χτίζουν το «ΠΛΑΙΣΙΟ του μέλλοντος» και η υπέρβαση του μισού δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα