Μία πρόσφατη αναφορά της Morgan Stanley αποκαλύπτει ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν αντιμετωπίσει άμεσες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή το τελευταίο έτος. Αυτές οι επιπτώσεις έχουν επηρεάσει τη λειτουργία τους με αυξημένα κόστη, αναταραχές στην εργασία και απώλεια εσόδων. Οι σημαντικότερες προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα περιλαμβάνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, τις καταιγίδες, τις πυρκαγιές και τη σχετική μόλυνση, την έλλειψη νερού, τις πλημμύρες, καθώς και την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Ενδεικτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση ζημιών και άλλες κλιματικές δαπάνες το προηγούμενο έτος.
Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις είναι ευρείες και παγκόσμιες. Στην περιοχή της Τάμπα στις ΗΠΑ, σχεδόν το 66% των επιχειρήσεων δήλωσαν απώλειες λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, κυρίως μετά τις προσβολές των τυφώνων Helene και Milton στη Φλόριντα. Στον Καναδά, οι πυρκαγιές της χρονιάς ανάγκασαν την εκκένωση έργων πετρελαϊκής άμμου στην Αλμπέρτα, ενώ οι πλημμύρες στη Νότια Αφρική το 2022 οδήγησαν την Toyota να ζητήσει αποζημίωση για ζημιές που υπερβαίνουν τα 360 εκατομμύρια δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ακραία ζέστη επέβαλε αλλαγές στις δραστηριότητες των εταιρειών εξόρυξης στην Αυστραλία.
Η αναφορά θέτει για πρώτη φορά στο προσκήνιο τις κλιματικές συνέπειες σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Αμερική. Περίπου το 90% των επιχειρήσεων στη Νότια Αμερική εκφράζουν ανησυχία ότι η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά τους μοντέλα έως το 2030. Ορισμένες από τις κύριες ανησυχίες περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα και το κόστος των πρώτων υλών, καθώς και την απαξίωση των υφιστάμενων μεθόδων παραγωγής λόγω των κλιματικών πιέσεων. Για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παρά την υψηλή ευαισθησία τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα, πολλές εταιρείες θεωρούν τη βιωσιμότητα ως κεντρικό παράγοντα αξίας.
Ωστόσο, οι πολιτικές συνθήκες δημιουργούν εμπόδια στην κλιματική δράση, ειδικά στη Βόρεια Αμερική. Περίπου το 21% των εταιρειών στην περιοχή αναφέρει ότι η πολιτική εχθρότητα — κυρίως λόγω αντιπαραθέσεων στις πολιτικές ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) από κάποιους Ρεπουμπλικανούς — αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις στη βιωσιμότητα. Ως εκ τούτου, ορισμένες επιχειρήσεις επιδίδονται σε «πράσινη» στρατηγική, προωθώντας κλιματικούς στόχους χωρίς να τους δημοσιοποιούν, ενώ άλλες έχουν μειώσει ή εγκαταλείψει στόχους εκπομπών.
Συνοπτικά, η αναφορά επισημαίνει πώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να διαταράσσει τις επιχειρηματικές λειτουργίες και την οικονομική απόδοση παγκοσμίως, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους, παρά τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.
Διαβάστε ακόμη