Οι περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνουν:
– Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Φωκίδα
– Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία
– Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία
– Μέρος της Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Αχαΐας και Μαγνησίας
– Λέσβος, Χίος, Ψαρά και Σάμος
– Νησιά Π.Ε. Ρόδου
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις σχετικές κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους για να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν πυρκαγιές.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ παρακαλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρκαγιές από αμέλεια. Αυτό περιλαμβάνει το κάψιμο ξερών χόρτων, τη χρήση σπινθηροβόλων μηχανημάτων και το κάπνισμα μελισσών. Υπενθυμίζεται ότι η καύση αγρών είναι απαγορευτική κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. παραμένει σε εφαρμογή, με εναέρια και εδαφικά περιπολικά από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Το προσωπικό στις επηρεασμένες περιοχές βρίσκεται σε μερική ετοιμότητα για τυχόν αυξημένες ανάγκες. Επίσης, ισχύει το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, το οποίο περιλαμβάνει και την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές.
Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να:
1. Είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
2. Παρακολουθούν τις πληροφορίες πρόληψης μέσω των επίσημων λογαριασμών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
3. Δίνουν άμεσες αναφορές στην Πυροσβεστική στον αριθμό 199 αν αντιληφθούν φωτιά.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρέχει χρήσιμες οδηγίες μέσω της ιστοσελίδας της, www.civilprotection.gr.
Ο χάρτης διακρίνει τέσσερεις κανονικές κατηγορίες κινδύνου: χαμηλή (1), μέση (2), υψηλή (3) και πολύ υψηλή (4). Η κατηγορία 5, που σηματοδοτεί κατάσταση συναγερμού, εμφανίζεται σπάνια.
Οι κατηγορίες αναλύονται ως εξής:
– Κατηγορία 1: Χαμηλός κίνδυνος – η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μικρή.
– Κατηγορία 2: Μέσης επικινδυνότητας – αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιών, αλλά αντιμετωπίσιμες.
– Κατηγορία 3: Υψηλός κίνδυνος – πολλές πυρκαγιές μπορεί να εκδηλωθούν, με δυσκολίες στον έλεγχο.
– Κατηγορία 4: Πολύ υψηλός κίνδυνος – αναμένονται πολλές πυρκαγιές με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης.
– Κατηγορία 5: Κατάσταση Συναγερμού – ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και οδηγίες για την ασφαλή παρουσία στα δάση και τις περιοχές κοντά σε δασικές εκτάσεις.
Οι πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες.