Η σύνδεση ανάμεσα στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στους βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως οι ρυθμοί πληθωρισμού και το ακαθάριστο εσωτερικό προϊόν (ΑΕΠ), είναι μια διάσταση που δεν πρέπει να παραβλεφθεί, όπως εξηγεί ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι αναλύσεις του έρχονται κατά τη διάρκεια ενός νέου καύσωνα που πλήττει πολλές περιοχές στην Ευρώπη.
«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην κατανόηση ότι η λήψη υπόψη της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης είναι ουσιώδης», αναφέρει ο Έλντερσον σε συνέντευξή του. Σημειώνει μάλιστα ότι οι επιπτώσεις του καύσωνα το 2022 είχαν σημαντική επίδραση, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέβηκε κατά 0,4 έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, με παρατηρούμενη επίπτωση στο γερμανικό ΑΕΠ. «Επομένως, αυτά τα ζητήματα έχουν σημασία», υπογραμμίζει.
Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με περιόδους καύσωνα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και οι οποίες δείχνουν την ανάγκη για διορθωτικές στρατηγικές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυξάνει την αβεβαιότητα στην αγροτική παραγωγή, με συνέπεια την αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, επιταχύνει την προσαρμογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων από το κλίμα και τη φύση στην οικονομία. Σε πρόσφατες ανακοινώσεις της, η τράπεζα ανέφερε ότι πλέον λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την «υποβάθμιση της φύσης» κατά τη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την αναφορά του Bloomberg.
Αυτή η προσέγγιση συνιστά μία «σημαντική προσθήκη» στη στρατηγική της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα λόγια του Έλντερσον, ο οποίος δήλωσε τα παραπάνω στο ετήσιο συνέδριο της Τράπεζας που διεξήχθη στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Η νέα στρατηγική αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και εποπτεύει τις σημαντικές τράπεζες της περιοχής.
Η στάση αυτή της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Παρόλο που ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, έχει αναγνωρίσει τις απειλές που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην αμερικανική οικονομία, τονίζει επανειλημμένα ότι η Fed δεν έχει εντολή να προωθήσει την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
«Το λέω ξανά και ξανά: δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής για το κλίμα», είχε δηλώσει τον Μάιο.
Η Fed έχει επιδιώξει να υποβαθμίσει την εξέχουσα σημασία της κλιματικής αλλαγής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επηρεάζοντας μάλιστα παγκόσμια πρότυπα, όπως αυτά της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία. Ο Έλντερσον vεραπευθεί προσωπικά ότι, «αν και υπάρχει αντίδραση σε αυτή την κατεύθυνση», το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει σταθερό στις θέσεις του και πιστεύει πως η κατανόηση των συνεπειών της φύσης θα πρέπει να εκτείνεται πέρα από την επίδραση του κλίματος για την σταθερότητα των τιμών.
Η ΕΚΤ συνεχίζει να αναλύει περιστατικά όπως το καλοκαίρι του 2022, για να διερευνήσει τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στο ΑΕΠ, προκειμένου να προβλέψει μελλοντικές τάσεις. Ο Έλντερσον επισημαίνει ότι οι σχετιζόμενοι κίνδυνοι είναι πολύπλοκοι, καθώς δεν υπάρχει ένας απλός δείκτης όπως το CO₂. «Πρέπει να εξετάζουμε τα ιχθυαποθέματα, την ποιότητα των υδάτων, την ξυλεία και την κατάσταση των εδαφών», προσθέτει.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, γίνονται βήματα για περισσότερες έρευνες και επικοινωνίες, όπως δηλώνει. «Και στη συνέχεια θα πρέπει να απαντήσουμε: τι σημαίνουν όλα αυτά για την κατανόησή μας της οικονομίας, του πληθωρισμού και της βιωσιμότητας του χρέους;»
Τελικά, η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων μπορεί να φαίνεται παρόμοια με τις προσπάθειες της ΕΚΤ να ενσωματώσει τους κλιματικούς παράγοντες στις πολιτικές της. «Όταν σχεδιάζουμε ένα εργαλείο, όταν αξιολογούμε ενέχυρα ή μελλοντικές κατευθύνσεις για αγορές περιουσιακών στοιχείων, όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη», επεσήμανε. «Αν τα αγνοούσαμε, θα χάναμε μια ουσιαστική διάσταση του πιστωτικού κινδύνου για κάποιες από τις τράπεζες που εποπτεύουμε».
Διαβάστε ακόμη