free counter Νέες προοπτικές με το πράσινο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά στην πορεία. | Briefly.gr

Νέες προοπτικές με το πράσινο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά στην πορεία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ3 Ιουλίου, 2025

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στα τέλη του καλοκαιριού του 2026 από την εταιρεία Dimand. Το σημαντικό αυτό έργο θα συμβάλλει στην εντυπωσιακή αναβάθμιση της περιοχής, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην αστική αναμόρφωση του Πειραιά.

YouTube video player

Η κατασκευή εκτείνεται σε οικόπεδο που φέρει την ονομασία «Δασκαλάκη» και έχει συνολική επιφάνεια 17 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Από τα 17 αυτά στρέμματα, τα 12,5 θα καλυφθούν από το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο θα έχει συνολική επιφάνεια 36.000 τ.μ.

Το κτίριο θα είναι πολυώροφο και θα έχει μορφή Π, σχεδιασμένο με κλιμακούμενους ορόφους γύρω από το υπάρχον διατηρητέο κτίριο. Η διάταξη αυτή θα δημιουργήσει έναν κεντρικό ακάλυπτο χώρο που θα ενώνει τις διάφορες χρήσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την αίσθηση ασφάλειας. Στο νέο συγκρότημα θα φιλοξενηθούν εννέα δικαστήρια, υποστηριζόμενα από 300 δικαστικούς υπαλλήλους και 560 διοικητικούς, ενώ η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τους 1.200 εργαζομένους.

Το οικοδομικό τετράγωνο φιλοξενούσε προηγουμένως μια βιομηχανική εγκατάσταση της κλωστοϋφαντουργίας, με αρκετά κτίρια παραγωγής και αποθήκευσης. Από αυτά, το μοναδικό που θα διατηρηθεί είναι το ιστορικό διώροφο κτίριο στη γωνία Χαϊδαρίου και Παπαστράτου, στο οποίο θα επιτραπεί η χρήση ως γραφεία δικηγόρων, διατηρώντας μια επιφάνεια κάλυψης 375,17 τ.μ.

Για να τονιστεί η ιστορική συνέχεια, προγραμματίζεται η αποκατάσταση του παλαιού τοίχου της βιομηχανίας (84,50 μ.), ο οποίος θα συνδέσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο με το παρελθόν.

Το εν λόγω κτίριο σχεδιάζεται να είναι το πρώτο δημόσιο «πράσινο» κτίριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED GOLD, καθορίζοντας νέα πρότυπα στη σχεδίαση δημόσιων υποδομών.

Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η βιωσιμότητα. Ένας εσωτερικός ακάλυπτος χώρος θα επικοινωνεί με διαμπερείς στοές, δίνοντας τη δυνατότητα φυσικού φωτός στο εσωτερικό, αλλά και οπτική σύνδεση με τις γύρω οδούς.

Στις 27 αίθουσες των ακροατηρίων θα παρέχεται εύκολη πρόσβαση από το κοινό, ενώ θα υπάρχει και ανεξάρτητη είσοδος για τους δικαστικούς λειτουργούς. Σε ανώτερους ορόφους θα τοποθετηθούν γραφεία, αίθουσες συσκέψεων και άλλα υποστηρικτικά διαλείμματα. Στο υπόγειο θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης 400 θέσεων.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει και χώρους πρασίνου, με μια πλατεία 3.000 τ.μ., καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ. προσβάσιμες στο κοινό. Το φυτεμένο δώμα 200 τ.μ. θα ενισχύσει τη βιοκλιματική του απόδοση.

Διαβάστε ακόμη

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...