Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα βρεθεί σήμερα στο Κάιρο σε συνάντηση με διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ, προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση για εκεχειρία και αντάλλαγμα ομήρων, την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου από την Αίγυπτο στο Associated Press.
Ο εν λόγω αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως για τις διαπραγματεύσεις, αλλά το AP ανέφερε ότι η Χαμάς φαίνεται έτοιμη να λάβει υπόψη της μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, αν και προς το παρόν δεν έχει αποδεχτεί τις προτάσεις που γνωστοποιήθηκαν νωρίτερα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η Χαμάς επαναλαμβάνει τη θέση της ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ταχέρ αλ-Νούνο, τόνισε ότι η οργάνωση είναι “έτοιμη και σοβαρή για την επίτευξη συμφωνίας”, προσθέτοντας ότι είναι “έτοιμη να αποδεχτεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία οδηγεί με σαφήνεια στον πλήρη τερματισμό του πολέμου”.
Ο Τραμπ ανέφερε την Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε όρους για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, καλώντας τη Χαμάς να δεχτεί τη συμφωνία προτού οι συνθήκες επιδεινωθούν. Ο αμερικανός πρόεδρος ασκεί συνεχώς πιέσεις προς τις δύο πλευρές για την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα των ομήρων.
Η προτεινόμενη περίοδος των 60 ημερών θα πρέπει να αξιοποιηθεί για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, κάτι που το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχθεί έως ότου η Χαμάς καταστεί ανενεργή. Ο Τραμπ προέβλεψε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, η αντίθεση της Χαμάς, που απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα η νέα πρόταση να οδηγήσει σε πραγματική παύση των εχθροπραξιών.
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 21μηνης σύγκρουσης, οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχουν αποτύχει πολλές φορές, κυρίως λόγω διαφωνιών σχετικά με τη διαδικασία τερματισμού του πολέμου.
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει 50 από τους εναπομείναντες ομήρους, οι περισσότεροι από τους οποίους φέρονται να είναι ζωντανοί, με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Από την άλλη, το Ισραήλ απαιτεί την πλήρη παράδοση, αφοπλισμό και αυτοεξορία της Χαμάς για να αποδεχτεί τον τερματισμό του πολέμου, κάτι που η οργάνωση απορρίπτει.
Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η τελευταία πρόταση περιλαμβάνει μια συμφωνία διάρκειας 60 ημερών, με partial αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων με στόχο τη λήξη των εχθροπραξιών. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν δεσμεύεται για αυτό στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης.
Ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας παραμένει αδιευκρίνιστος, αν και προηγούμενες προτάσεις προέβλεπαν την απελευθέρωση περίπου 10.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει δημόσια δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση του Τραμπ. Σε λίγες ημέρες, ο Τραμπ αναμένεται να υποδεχθεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Ρον Ντέρμερ με κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους για θέματα που αφορούν τη Γάζα και το Ιράν.