*Κωσταδήμα Ιωάννα, Τσίρμπα Μαρία
Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 29ο Ετήσιο Κυβερνητικό Συνέδριο του Economist, όπου οι συμμετοχές υπουργών και αξιωματούχων από πλήθος χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προσέφεραν πολύτιμες προοπτικές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις κοινές προκλήσεις της περιοχής, την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις που σχετίζονται με την ενέργεια. Στο συνέδριο, η Ελλάδα, η Ανατολική Μεσόγειος και η ΝΑ Ευρώπη αναδείχθηκαν ως κεντρική θεματική της συζήτησης, με προτάσεις για περιφερειακή συνεργασία και ανατροπή των ενεργειακών δομών της Ευρώπης.
Παπασταύρου: Πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής μας προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου δηλώνοντας ότι το 2024 ήταν έτος επιτυχιών για την Ελλάδα, εστιάζοντας σε ενεργειακά, κλιματικά και οικονομικά επιτεύγματα. Ο υπουργός αναγνώρισε την καταγραφή θετικών στοιχείων στον ενεργειακό τομέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% και την εξαιρετική αύξηση των ΑΠΕ. «Σήμερα, πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής μας προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αυτό είναι ένα επίτευγμα για το οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι περήφανη», δήλωσε ο κ. Παπασταύρου.
Στην ομιλία του, υπογράμμισε επίσης τον σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου ανάπτυξης βιομεθανίου, δεσμευόμενος να εκσυγχρονίσει τη σχετική νομοθεσία και να ενισχύσει τον ενεργειακό τομέα. Επισήμανε τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα προάγουν την περιφερειακή συνεργασία.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν δύο διεθνείς εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας: μία εκδήλωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία άλλη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright.
«Το ενεργειακό χάσμα στην Ευρώπη απειλεί την κοινωνική νομιμοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας»
Στην επόμενη παρέμβασή του, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στις ανισότητες ενέργειας που επιμένουν στην Ευρώπη. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, σημείωσε ότι η κατάσταση επηρεάζει όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις μακροχρόνιες συνέπειες αυτών των ανισοτήτων, αλλιώς κινδυνεύει η κοινωνική συνείδηση», πρόσθεσε με έμφαση.
Αναφέρθηκε στην ενεργειακή Task Force που έχει συσταθεί για να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς και να καθορίσει πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους καταναλωτές. Πίσω από τις δηλώσεις του κρύβεται η ανάγκη για τάχιστη εξέλιξη στα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης, κάτι που επισημάνθηκε με την προτροπή για αναγνώριση του προβλήματος ως πρώτο βήμα προς τη λύση.
Παπαναστασίου: Η Ανατολική Μεσόγειος βρίθει προκλήσεων – η Κύπρος μπορεί να δώσει λύσεις μέσω διασυνδέσεων
Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Παπαναστασίου, έκανε λόγο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος σε σχέση με την ενέργεια. «Η περιοχή μας βρίσκεται σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και πρέπει να διαχειριστούμε τις ενεργειακές ανάγκες συνδυαστικά με αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος διαθέτει στρατηγική θέση για την επίτευξη λύσεων μέσω διασυνδέσεων όπως ο ηλεκτρικός αγωγός μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του ιδιωτικού τομέα στην ενεργειακή μετάβαση, δηλώνοντας ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές συνεργασίες αποτελούν προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Dorin Junghietu: Στόχος η σύζευξη αγορών ηλεκτρισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2027
Ο υπουργός ενέργειας της Μολδαβίας, Dorin Junghietu, αναγνώρισε τη χώρα του ως «τον καλύτερο μαθητή της τάξης» στον ενεργειακό τομέα, με στόχο την ολοκλήρωση της σύζευξης των αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας με την ΕΕ έως το 2027. Οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται επιδιώκουν την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά ενέργειας για όλους τους συμμετέχοντες.
Orkhan Zeynalov: Απαιτούνται ρυθμιστικές και οικονομικές ρυθμίσεις από πλευράς ΕΕ
Ο υφυπουργός ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Orkhan Zeynalov, υπογράμμισε πως η χώρα του έχει επιδείξει σταθερή και αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Επιπλέον, επισήμανε την αναγκαιότητα ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων για να επιτευχθεί η επιτυχία των συμφωνιών προμήθειας ενέργειας.
Ίβα Πέτροβα: «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι συλλογική υπόθεση»
Η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ίβα Πέτροβα, υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής δράσης στην εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, προωθώντας την ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην πολιτική της χώρας.
Τζέφρι Πάιατ: Σημαντική η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη.
Μομπαρέζ: Η Ελλάδα κόμβος φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο
Ο Γενικός Γραμματέας του East Mediterranean Gas Forum, Οσάμα Μομπαρέζ, υπογράμμισε την κεντρική θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή. Ειδικά, εστίασε στη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ενεργειακή συνεργασία.
Διαβάστε ακόμη