Αναλύοντας την απομάκρυνση των Millennials από οργανωμένες θρησκείες
Μια πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει ότι οι Millennials είναι όλο και πιο αποστασιοποιημένοι από παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές, διατηρούν ωστόσο μια έντονη αίσθηση πνευματικότητας.
Η έρευνα, διεξαχθείσα από κοινωνιολόγους από τα πανεπιστήμια Cornell, Tulane, Oklahoma State University – Tulsa και το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, εστίασε στην ανάπτυξη της θρησκευτικής ταυτότητας περισσότερων από 1.300 Αμερικανών που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό Socius κάτω από τον τίτλο «Breaking Free of the Iron Cage: The Individualization of American Religion».
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι νέοι Αμερικανοί απομακρύνονται από τις εκκλησίες όχι λόγω αδιαφορίας, αλλά εξαιτίας βαθύτερων αξιών που έρχονται σε σύγκρουση με τις παραδοσιακές δομές. Στις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία έχει αυξηθεί από 5% σε πάνω από 25%.
Η έρευνα βασίζει τα συμπεράσματά της σε τέσσερις γύρους ερευνών (2003-2013), εξετάζοντας πτυχές όπως η προσευχή, η συμμετοχή σε λειτουργίες, ο διαλογισμός και η πίστη στον Θεό. Οι απαντήσεις αποκάλυψαν ότι η απομάκρυνση σχετίζεται με την επιδίωξη προσωπικής αυθεντικότητας και ηθικής συνέπειας, και όχι μόνο με πολιτικές διαφωνίες.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής κοινωνιολογίας Landon Schnabel από το Cornell, «οι άνθρωποι αποχωρούν από τα θρησκευτικά ιδρύματα επειδή νιώθουν ότι αυτά δεν αντανακλούν πλέον τον τύπο ανθρώπου που θέλουν να είναι». Εξηγεί ότι αυτό δεν προέρχεται από απογοήτευση με τον κόσμο, αλλά από μια νέα αντίληψη της πνευματικότητας έξω από τις παραδοσιακές εκκλησίες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός συμμετέχοντα, του Κρις, ο οποίος περιγράφει τη σταδιακή απομάκρυνση του από τον καθολικισμό, εστιάζοντας στις πολιτικές και κοινωνικές διακρίσεις που προβάλλει η Εκκλησία. «Κάθε φορά που πήγαινα, ένιωθα ότι μου έλεγαν ποιος να είμαι» ανέφερε στους ερευνητές.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι, παρά την πτώση της συμμετοχής σε θρησκευτικούς θεσμούς, η πίστη στον Θεό και η αναζήτηση πνευματικών εμπειριών παραμένουν ισχυρές. Πολλοί Millennials στρέφονται σε ατομικές πρακτικές, όπως ο διαλογισμός και η προσωπική προσευχή, καθώς διαμορφώνουν μια νέα μορφή πνευματικότητας έξω από τα κλασικά δόγματα.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ