Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε σήμερα ένα νέο στρατηγικό σχέδιο με στόχο την προσέλκυση πλουσίων αλλοδαπών πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τη μεταφορά της φορολογικής τους κατοικίας μέσω του καθεστώτος Non Dom. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο MONEY REVIEW Mergers & Acquisitions Summit.
Το υπουργείο προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων αυτό το φθινόπωρο σε διεθνείς πόλεις, όπου ο υπουργός θα απευθυνθεί σε επενδυτές που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τις ελληνικές φορολογικές διατάξεις. Παράλληλα, θα προωθηθεί μια νέα διάταξη που θα ενσωματωθεί στο επικείμενο σχέδιο νόμου για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα.
Ο κ. Πιερρακάκης περιέγραψε τις αλλαγές που αφορούν το καθεστώς Non Dom ως «ιστορία επιτυχίας». Μερικές από αυτές είναι η δυνατότητα ένταξης των οικογενειακών μελών του αρχικού επενδυτή σε αυτό το καθεστώς οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της 15ετούς παραμονής τους στην Ελλάδα, με κόστος 20.000 ευρώ ανά πρόσθετο μέλος, καθώς και πλήρης απαλλαγή από φόρο δωρεάς και κληρονομιάς για περιουσία που μεταβιβάζεται στο εξωτερικό.
«Οι κληρονόμοι δεν θα φορολογούνται για αυτή την περιουσία στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο καθεστώς αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιταλία. Από τις 214 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 213 έχουν εγκριθεί στην πενταετία 2020–2025, με συνολικές επενδύσεις ύψους 277 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός υπογράμμισε την προσοχή που απαιτούν οι τομείς ενέργειας και πληθωρισμού, αν και οι αγορές αντιδρούν με ηρεμία. Η τιμή του Brent βρίσκεται κοντά στα 77–78 δολάρια, πολύ πιο χαμηλά από το υψηλό που είχε φτάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο κ. Πιερρακάκης εκφράζει αισιοδοξία για την προοπτική μηδενικών δασμών στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας προς αυτή την πρωτοβουλία. Εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, αναμένεται να ζητηθούν εξαιρέσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.
Αναφορικά με τις εσωτερικές προκλήσεις στην ΕΕ, ο υπουργός ανέδειξε τα ρυθμιστικά εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι επιπτώσεις ισοδυναμούν με δασμούς 110%. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι κρίσεις μπορεί να φέρουν θετικές αλλαγές.
Στον τομέα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιταλία και ανήλθε στο 2,5% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα MITOS για τη μείωση της γραφειοκρατίας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, με περισσότερους από 70 φόρους να έχουν μειωθεί.
Ο υπουργός ανέφερε και τις προοπτικές συνεργασίας της Unicredit με την Alpha Bank, επισημαίνοντας την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να ανακτήσουν τον ισχυρό τους ρόλο. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τόνισε τη σημασία της διαχείρισης των ακινήτων του Υπερταμείου που φτάνουν σε αξία 11,7 δισ. ευρώ, αναζητώντας λύσεις για το στεγαστικό ζήτημα μέσω του θετικού σοκ προσφοράς ακινήτων.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πλήρες πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ, με στόχευση κυρίως στη στήριξη της μεσαίας τάξης, αλλά και των επιχειρήσεων που είναι καταλύτες για την ανάπτυξη της οικονομίας.