Μια πρόσφατη έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ και της Λειψίας αποκαλύπτει ότι ακόμα και ένα μικρό σφαιρίδιο ανακυκλωμένου πλαστικού μπορεί να περιέχει πάνω από 80 διαφορετικές χημικές ενώσεις. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για το ορμονικό σύστημα και τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Η ρύπανση από πλαστικά θεωρείται απειλή για την υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων, με την ανακύκλωση να προτείνονται ως μια από τις κύριες λύσεις. Ωστόσο, τα πλαστικά περιέχουν μία πληθώρα χημικών πρόσθετων που δεν δηλώνονται, γεγονός που μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνες ενώσεις στα ανακυκλωμένα προϊόντα.
Οι ερευνητές προχώρησαν στην αγορά σφαιριδίων από ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο από διάφορα σημεία του πλανήτη και τα έβαλαν να μουλιάσουν σε νερό για 48 ώρες. Ακολούθως, εξέθεσαν προνύμφες ψαριών ζέβρας στο νερό για πέντε ημέρες, παρατηρώντας μια αύξηση στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, τη λιπογένεση και την ενδοκρινική ρύθμιση.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εκθέσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη φυσιολογία και την υγεία των ψαριών», υπογραμμίζει η Αζόρα Κένινγκ Κάρντγκαρ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και ερευνήτρια οικοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η έκθεση σε τοξικές χημικές ενώσεις προερχόμενες από πλαστικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία, περιλαμβάνοντας κινδύνους για τη γονιμότητα και την παχυσαρκία. Πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα πλαστικά είναι γνωστό ότι αναστέλλουν ορμονικές διαδικασίες, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα στη γονιμότητα, την ανάπτυξη στα παιδιά, καθώς και ιδιότητες που σχετίζονται με ορισμένους καρκίνους και μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης.
«Δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις χημικές ουσίες που μπορεί να περιέχονται σε αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να υπάρξουν συνδυασμένα εφέ από αναμιγνύμενες χημικές ενώσεις, καθιστώντας το ανακυκλωμένο πλαστικό τοξικό», προσθέτει η Μπέθανι Κάρνεϊ Άλμροθ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής ερευνήτρια του έργου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις χημικές εκλύσεις από τα σφαιρίδια στο νερό, εντοπίζοντας πολλές χημικές ενώσεις, με το μείγμα να διαφέρει ανάμεσα στα διάφορα δείγματα. Ορισμένες χημικές ουσίες δεν είναι συνήθως πρόσθετα πλαστικών, όπως φυτοφάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα, γεγονός που υποδεικνύει πιθανή μόλυνση κατά την αρχική χρήση τους.
Στην επικείμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Γενεύη, αντιπρόσωποι χωρών από όλο τον κόσμο θα διαπραγματευτούν την υπογραφή μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να εστιάσουν στην απαγόρευση ή μείωση των επικίνδυνων χημικών στα πλαστικά, καθώς και να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τις διαδικασίες αναφοράς σε όλη την αλυσίδα αξίας. Υπογραμμίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες χημικές ουσίες, ώστε η ανακύκλωση των πλαστικών να γίνει με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.
Διαβάστε ακόμη